Jan Saudek má výstavu. Dostal ji k narozeninám

Jan Saudek, český fotograf světového jména, oslavil v květnu sedmdesátiny. Jeden z dárků však dostal až včera. Je jím velká výstava nazvaná The Best of Jan Saudek (To nejlepší od Jana Saudka).

Ode dneška ji mohou vidět i návštěvníci pražské Galerie U bílého jednorožce na Staroměstském náměstí. Až do března tu bude k vidění na 150 fotografií včetně několika velkoformátových, které v Česku dosud nebyly prezentovány.

Expozice je průřezem Saudkovou celoživotní tvorbou. A i přes to, že je autor znám svými erotickými náměty, je přehlídka koncipována tak, aby na ni mohly i děti.

"Jan nic netušil, výstavu jsme pro něj uspořádali jako překvapení k narozeninám a zároveň na oslavu výročí jeho padesátileté tvorby," uvedla Sára Saudková, fotografova asistentka. Zahnala tak pochybnosti o tom, že by Saudek porušil slib, že v Česku již žádnou výstavu neuspořádá.

"Jde nám také o to, prezentovat celé Janovo dílo široké veřejnosti. Jan je člověk, který se prosadil nejdříve v zahraničí, u nás je znám hlavně jako sukničkář. Ano, on prohání dívčí sukně, ale zároveň tvrdě pracuje jako fotograf. Je to světový unikát, že si udržel profesionální úroveň po celé půlstoletí," dodala Saudková.

Výstava je otevřena každý den od deseti dopoledne do osmi večer, za vstupenku se platí 150 korun. Kromě výstavy byla pod prostým názvem Saudek uvedena do prodeje i obří monografie o fotografově životě a díle.

KAROLINA KADERKA

obsah | kultura - kultúra