Věhlasný Český chlapecký sbor okouzil i Koreu

Úspěšným vystoupením na zahajovacím koncertu mezinárodního festivalu v jihokorejském Chonju za účasti guvernéra provincie Jolla-buk, poslanců Národního shromáždění KR, zástupců diplomatického sboru a dalších významých hostů uzavřel mezinárodně uznávaný Český chlapecký sbor Boni pueri "Dobří chlapci" z Hradce Králové pod taktovkou svého uměleckého vedoucího Dr. Pavla Horáka mistrovským provedením skladeb J. K.Vodňanského, B. Smetany a českých lidových písní své takřka měsíční turné po Korejské republice.

V jeho průběhu vystoupil s vynikajícím ohlasem u publika i v odborných hudebních kruzích rovněž v nejprestižnějších soulských koncertních sálech Seoul Arts Hall a Sejong Cultural Center.

Zvláštní poctou z jihokorejské strany bylo jmenování Boni pueri tzv. čestnými velvyslanci Mezinárodního hudebního festivalu Chonju, jehož se letos zúčastnily rovněž pěvecké sbory z dalších 15 států celého světa. Český chlapecký sbor Boni pueri se od svého založení (1982) zařadil mezi prestižní hudební tělesa v České republice. Ve sboru zpívá na 350 chlapců z východních Čech ve věku od 4 do 23 let. V současnosti se hlavní sbor dělí na tři koncertní skupiny, které vystupují nezávisle na sobě ve smíšené sestavě soprán - alt - tenor - bas po celém světě

V bohaté historii chlapci sklízeli úspěchy na tisícovce samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Japonsku. Sbor vydal 5 vlastních CD a podílel se na 11 CD předních firem (Supraphon, EMI, BMG, atd.). Boni pueri účinkují také po boku význačných operních umělců (J. Carreras, H. Poort), natáčí pro televizi a rozhlas u nás i v zahraničí a spolupracují s význačnými soubory a orchestry zabývajícími se autentickou interpretací (např. Schola Gregoriana Pragensis - D. Eben, Musica Florea - M. Štryncl).

(mp)

obsah | kultura - kultúra