Na Hrad se vrací Shakespeare

Premiéra nové inscenace jedné z nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara Romeo a Julie zahájí v pátek ve 20.30 na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu Letní shakespearovské slavnosti 2004 (LSS). Do 12. září uvede festival pět shakespearovských inscenací.

Romea a Julie nastudoval režisér Martin Huba, který na Hradě uvedl již velmi úspěšnou inscenaci Krále Leara s Janem Třískou. V Romeovi a Julii vsadil na mladé herce, v titulní dvojici se vystřídají Kateřina Čapková, Zuzana Vejvodová, Jiří Hájek a Ladislav Hampl. V roli Chůvy hostuje přední slovenská herečka Emília Vášáryová, dále hrají Bohumil Klepl, Jan Vlasák, Martina Válková, Jana Janěková ml., Marek Vašut aj.

Kromě Romea a Julie bude opět uvedena loňská inscenace Hamleta s Jiřím Langmajerem v titulní roli. Hamleta v podání loutek i živých herců přiveze na Hrad Czechoslovak-American Marionette Theatre z USA, méně známou pozdní Shakespearovu komedii Konec dobrý, všechno dobré zahraje činohra libereckého Divadla F. X. Šaldy. Pouze jedenkrát se uskuteční večer Milenci a blázni a básníci, který z milostných dialogů Shakespearových her připravil a uvádí překladatel Martin Hilský.

Vstupenky na představení LSS se prodávají v síti Ticketpro. Poslední zbylé vstupenky jsou k dostání v pokladně Nejvyššího purkrabství v den, kdy se konají představení, vždy od 15 do 21 hodin.

(rh), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra