Christopher award pre Mináčov film Sila ľudskosti

Slovensko-český dokumentárny film Sila ľudskosti - Power of good, o Angličanovi Nicholasovi Wintonovi, ktorému sa podarilo zachrániť cez vojnu 669 slovenských a českých židovských detí pred istou smrťou a nájsť im nové rodiny vo Veľkej Británii, získal cenu Christopher award 2006.

Tvorcovia filmu Patrik Pašš a Matej Mináč si toto prestížne ocenenie prevezmú zajtra na galavečere v New Yorku. Na oceňovaní sa zúčastnia aj hviezdy ako George Clooney, Harvey a Bob Weinsteinovci a ďalší poprední americkí umelci a producenti.

Cena Christopher award sa udeľuje filmom s mimoriadnym humanistickým posolstvom. Dokumentárny film Sila ľudskosti odhaľuje Nicholasa Wintona, muža, ktorý o svojom hrdinskom čine mlčal vyše päťdesiat rokov. Jedného dňa však jeho manželka našla materiály dokumentujúce celú udalosť. Nakoniec sa Winton stretol s niekoľkými zo "svojich" detí.

Dokument je plný archívnych záberov, fotografií a svedectiev aktérov. Film hovorí o odvahe človeka, ktorého odhodlanie pomohlo zachrániť niekoľko stoviek životov. Sprievodca filmom je Joe Schlesinger, v súčasnosti reportér TV stanice CBS, pred rokmi jeden zo zachránených "Wintonových detí".

O uvedení filmu do amerických kín sa rokuje so spoločnosťou Marimax. Spoločnosť HBO/CINEMAX nominovala americkú mutáciu filmu v piatich kategóriách na Emmy Award 2006 - najlepší dokumentárny film, programovanie, scenár, strih, prieskum. Udeľovanie cien bude v septembri tohto roka.

V minulosti získali cenu Christopher award producenti a režiséri Steven Spielberg, Ron Howard, David Lynch, Roberto Benigni, M. Night Shyamalan.

SITA

obsah | kultura - kultúra