Český film jde do Oscarů s hororem Šílení

Česká filmová a televizní akademie doporučila k nominaci na Oscara film Šílení, filozofický horor scenáristy a režiséra Jana Švankmajera.

"Bude to práce s vyplňováním formulářů, ale i spousta peněz - a výsledek bude nula," přijal zdrženlivě zprávu Švankmajerův producent Jaromír Kallista. Na druhou stranu připustil, že v USA má film Šílení, jehož tématy jsou absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace, velký ohlas.

Nominace 79. ročníku cen americké filmové akademie budou oznámeny 23. ledna, vyhlášení vítězů se uskuteční 25. února.

Šílení vzniklo v koprodukci společnosti Athanor s Českou televizí, barrandovským studiem a partnery na Slovensku. Získalo podporu českého a slovenského ministerstva kultury včetně fondu Eurimages.

Scénář volně vyšel z motivů povídek Edgara Alana Poea Zaživa pohřben a Šílený psychiatr. Jedna z hlavních postav je inspirována markýzem de Sade, jehož některé autentické texty Švankmajer použil. Scénář vznikl už v roce 1970, ale tehdy na Barrandově neuspěl.

"I když se příběh odehrává začátkem 19. století ve Francii, je plný anachronismů a reálií dneška, alegorií současného světa, a blázinec je jeho výstižnou kulisou. Absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace jsou jeho tématem," říká režisér v úvodu ke svému filmu, který vyšel i na DVD.

Hlavní role v příběhu doplněném typicky švankmajerovskými snovými animovanými pasážemi vytvořili Jan Tříska, Pavel Liška, Jaroslav Dušek, Aňa Geislerová a Pavel Nový.

Film podle Kallisty provokuje publikum na celém světě a počet přehlídek, kde už byl uveden, jde do desítek. Začátkem května měl premiéru v japonské distribuci a promítá se také v amerických školách, v kinech umění, ale i v běžných kinech.

"Po oceněních moc nejdeme, ale kdybychom uspěli, mohlo by nám to pomoci v přípravě příštího projektu," dodal producent.

Se Švankmajerem připravuje psychoanalytickou komedii Přežít svůj život. Bude o muži, který žije dvojí život - jeden v realitě a druhý ve snu. Chodí za psychoanalytičkou, která mu vysvětluje, co to znamená. Natáčet by mělo začít v příštím roce.

iDNES.cz, ČTK

obsah | kultura - kultúra