Gott a Bílá jsou nadále nejpopulárnější

Anketa oblíbenosti hvězd populární hudby Český slavík přinesla jednu velkou změnu - mezi skupina vyhrál poprvé Kabát a odsunul na druhé místo Lucii, nejpopulárnějšími sólisty jsou Karel Gott a Lucie Bílá, která se stala ´absolutním slavíkem´, neboť získala nejvíce hlasů.

Kabát si odnesl ještě cenu za český videoklip roku 2003, jímž se stala na základě úspěchu v hitparádě TV Nova Eso píseň Dole v dole.

Žádné velké změny

Kromě úspěchu Kabátu, potvrzujících ústup Lucie ze slávy, se žádné velké přesuny v jednotlivých kategoriích neudály, za Lucií Bílou skončily další matadorky - Helena Vondráčková a Iveta Bartošová. Za Gottem skončil Petr Muk a na třetí místo se dostal Bohuš Matuš.

Lucie Bílá vyhrála všechny ročníky Českého slavíka od jeho vyhlášení v roce 1996. Karel Gott v soutěži o nejpopulárnějšího zpěváka zvítězil již po devětadvacáté. V anketě Zlatý slavík zvítězil Gott poprvé před 40 lety. Monice Absolonové se dokonce podařilo neuvěřitelný kousek, když se opět stala skokankou roku. Tím se mezi zpěváky stal Jakub Smolík. Za zaznamenání stál jen úspěch diskotékového dua Verona, které se posunulo z 67. na deváté místo.

Objevem roku se stala zpěvačka Rebeka, což je ovšem spíše otázka masivní reklamy. Naznačil to i moderátor večera Leoš Mareš.

Karel Gott je pověrčivý

"Naše muzika je podle mě lidem velmi blízká. Utvrdil jsem se v tom, když jsme v říjnu a listopadu absolvovali úplně vyprodané koncertní turné. Ve společnosti tradičních Českých slavíků se cítíme dobře a věříme, že nám to nějaký rok vydrží," řekl Právu zpěvák Kabátu Josef Vojtek a směrem k Luciii Bílé a Karlu Gottovi prohodil: "Lidi nejsou hloupí. Kdo se na špičce drží dlouho, dělá to dobře."

Karel Gott se stal Slavíkem po devětadvacáté. "Jsem pověrčivý a na tu třicítku dnes nemyslím. Uvědomuji si ale, že zpěvák nemá právo končit, jak jsem to chtěl v minulosti udělat, má-li mezi posluchači hodně příznivců. Poučil jsem se a do boje o další ceny jdu dál," prohlásil.

Lucie Bílá Právu prozradila, že každým rokem se jí chodí na pódium pro cenu a posléze k pultíku s poděkováním hůř. "Povolání zpěváka je jedno z nejkrásnějších, ale současně nejtěžších. Někdy se těžko nosí. Popřála jsem svým kolegům, aby to pravé štěstí hledali i někde jinde."

Pokles zájmu hlasujících

Anketa byla poznamenána poklesem zájmu, letos přišlo jen 46 806 hlasů prostřednictvím zpráv SMS. Loni, kdy se poprvé hlasovalo jen z mobilních telefonů, se ankety zúčastnilo 70 000 lidí. V roce 2001, kdy bylo možné hlasovat více způsoby, jich bylo 225 000.

K velkému respektu a dojmu objektivity nepřispělo ani přílišné navázání na TV Nova. Pomineme-li úspěch Rebeky, bývalé to moderátorky Esa, vyhlásit videoklip roku jen na základě hitparády Eso je trochu příliš.

Ani hosté příliš večer nepozvedli, žádný z nich není skutečně slavný. Karma sice září, ale jak to u diskotékových kapel už bývá, jde spíš o meteor než o stálici, a její úprava české písničky Sladké mámení byla hloupá, ba přímo bezduchá. Ani u Tiziana Ferra není jasné, zda se mu podaří kráčet ve stopách slavnějších kolegů, či záhy zapadne. U nás takřka neznámá Belgičanka se přiživila na písni Mylene Farmer.

Mareš jako moderátor celkem uspěl

Sobotním galaprogramem provázel moderátor Leoš Mareš, jenž jako jeden z mála těch, kteří Českého slavíka v přímém přenosu uváděli, uspěl. Byl svěží, pohotový a zdravě sebevědomý. Pravda, některé jeho vtipy a průpovídky se míjely účinkem, ale bylo to spíš proto, že se do "naleštěné" atmosféry divadla nehodily.

Mareš si coby autor scénáře ale mohl odpustit hořekování nad neúčastí kapely Lucie s patřičně štiplavým komentářem. Nedlouho poté se totiž mohl spolu s diváky na vlastní uši přesvědčit, co že to Lucii vlastně na vkusu TV Nova vadí. Objevem této televize byla v rámci večera vyhlášena zpěvačka Jana Fabiánová, produkující triviální taneční hudbu bez špetky osobitosti.


Český slavík 2003

SKUPINY

Kabát 10057
Lucie 6376
Olympic 6133
Skokan: Verona

ZPĚVÁCI

Karel Gott 14550
Petr Muk 11520
Bohuš Matuš 8041
Skokan: Jakub Smolík

ZPĚVAČKY

Lucie Bílá 17949
Helena Vondráčková 14751
Iveta Bartošová 5953
skokan: Monika Absolonová

JAROSLAV ŠPULÁK, ALEX ŠVAMBERK

obsah | kultura - kultúra