Tanečník Lukáš Slavický získal "baletního Oscara"

Dvakrát za sebou uspěla česká baletní škola v klání o "baletního Oscara". Po sólistovi Hamburského baletu Jiřím Bubeníčkovi si z Moskvy odvezl ocenění Benois de la Danse český tanečník Lukáš Slavický, který je sólistou Bavorského státního baletu. Nejprestižnější taneční ocenění se uděluje vždy u příležitosti Mezinárodního dne tance, jenž se slaví 29. dubna.

Bubeníček byl vůbec prvním českým tanečníkem v historii ceny. Již dvakrát ji však dostal český choreograf Jiří Kylián, který působí v Nizozemském tanečním divadle.

Cenu za celoživotní dílo získal Baryšnikov

Spolu se Slavickým byli v moskevském Velkém divadle oceněni choreografové David Dawson (Nizozemský národní balet), Edouard Lock (pařížská Opera) a tanečnice Lucia Lacarrová, Slavického kolegyně. Cenu za celoživotní dílo obdrželi Marina Semjonovová, Maurice Béjart a Michail Baryšnikov.

Lukáš Slavický, který je od sezény 1999/2000 v angažmá v Bavorském státním baletu, se narodil v Praze v roce 1980. Absolvoval pražskou konzervatoř, kterou vede jeho otec Jaroslav Slavický. Lukáš už ve školních představeních tančil sólové role v Louskáčku a Marné opatrnosti.

V roce 1997 vyhrál první cenu na baletní soutěži ve Vídni. V roce 1998 byl finalistou na Prix de Lausanne a vyhrál třetí cenu na Nurejevově soutěži v Budapešti. O rok později se zúčastnil Japonské baletní soutěže v Nagoji, kde obsadil třetí místo.

Ocenění, které Slavický získal, uděluje 11 let Mezinárodní svaz choreografů za vynikající výkon v oblasti tanečního umění v uplynulém roce. Nese název po ruském malíři, grafikovi, scénografovi a baletním libretistovi Alexandru Benoisovi .

(iln), LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra