Slávik 2002: Vkus slovenského publika sa nezmenil

Slávik neprichystal ani tento rok výrazné prekvapenia. Skupina Elán a Jana Kirschner si v ankete popularity udržali svoje pozície, zmenou bolo akurát to, že v kategórii spevák vyhral Miro Žbirka. Prekvapením možno je, že naprázdno odišiel Richard Müller. Podľa všetkého sa s tým však dokázal vyrovnať, o čom svedčí fakt, že keď vyhlásili Žbirku za Zlatého slávika 2002, títo dvaja speváci sa objali. Bol to ojedinelý moment, ktorý v sobotňajší večer nevyznel ako prázdne gesto. Niekoľkonásobná zlatá slávica Jana Kirschner si po cenu neprišla. Dôvod možno ľahko vytušiť - už niekoľkokrát sa vyjadrila, že sa netúži len tváriť, že spieva, chce to robiť naživo. Tému playbacku na pódiu nadhodil aj Žbirka a vyslúžil si tým mohutný potlesk v Istropolise prítomných hudobníkov.

Vkus slovenských poslucháčov sa podľa výsledkov tejto ankety len málo zmenil. Presnejšie, nezmenil sa vkus tých, ktorí si dajú námahu a doma vypĺňajú kupóny - silno motivovaní výhrou nablýskaného auta. V nezávideniahodnej pozícii sa ocitol Vašo Patejdl, ktorý preberal ceny za Elán, ako najobľúbenejšiu skupinu, za Joža Ráža ako Strieborného slávika a napokon prišiel aj po Platinového slávika (vyhráva ten, kto získa dohromady najviac hlasov vo všetkých kategóriách) a nemal k tomu celému už čo dodať. "Toto chalanom nedarujem. Keby som vedel, že sem budem chodiť ako na klavír, zariadil by som si to inak," komentoval na pódiu.

Jasným favoritom v kategórii Objav roka bola Misha, ktorú cena neobišla. Zvláštne však bolo, že Skokanom roka sa stal Karol Csino, známy predovšetkým ako muzikálový spevák. Skokanom sa stáva ten, kto oproti minulému ročníku najviac poskočil. Vlani sa Csino v ankete umiestnil na 50. mieste a tento rok to dotiahol na 34. priečku. Csinovo meno hlasujúci poslucháči majú v pamäti najmä vďaka jeho vzťahu s Ivetou Bartošovou.

V ďakovných prejavoch prejavili pozoruhodne najviac invencie No Name, ale napríklad aj Miro Žbirka, ktorý ospravedlnil svoje rifle (namiesto odporúčaných tesilákov) tým, že prinášajú šťastie. Aj Paľo Habera sa pochlapil, keď spomenul, že nominácie v kategórii spevák mu pripomínajú oddelenie geriatrie. Neodpustil si však zmienku o sponzorovi jeho začínajúceho sa turné, za čo televízia Markíza môže dostať pokutu. Jadranka, speváčka južanských sacharínových šlágrov, ktorá bola minuloročným Objavom a tento rok tretia najobľúbenejšia speváčka, dokonca mala celý zoznam tých, ktorým sa musela poďakovať. Od manažéra až po výrobcu jej šiat. V "reklamnom bloku" vynechala vari len svoju pedikérku, ktorá sa určite tiež pričinila o úspech.

Pôvodne mali v sobotu do Bratislavy zavítať španielske "stars" Las Ketchup, ale usporiadateľský Produkčný dom Forza si napokon vystačil s českými "hviezdami". Prizval starnúceho diskotekára Michala Davida, náhradou za španielske dievčenské trio bolo české Black Milk, ktoré je zaujímavé predovšetkým tým, že združuje tri dcéry známych otcov.

Zlatým klincom večera bola Marta Kubišová. Vo všeobecnosti veľmi zaujímavá dáma, ale či patrila na takúto akciu, respektíve či na takúto akciu patrila skladba Modlitba pro Martu, ktorá získala po toľkých rokoch v nemilosti až hymnický charakter, je otázne.

MICHAELA LACKOVÁ

obsah | kultura - kultúra