Slováci točí dokumenty z konce světa

Hraný film je na Slovensku pořád vzácností. Zato se u sousedů rodí ambiciózní dokumenty. Dva z nich teď přicházejí do českých kin.

Iné svety vyhrály kromě jiných cen i divácké hlasování na letošním karlovarském festivalu. V kuloárech se žertovalo, že by zasloužily i zvláštní hereckou cenu pro jednoho z hrdinů, Ignáce Červeňáka, jehož portrét by vydal na samostatný film.

Urostlý Rom si odseděl celkem čtrnáct let za ublížení na zdraví. Nyní sám dělá pomocného policistu v jedné z nejubožejších romských osad na Slovensku. A to není vše: ve čtyřiceti letech se rozhodl prorazit na poli rapové muziky, jeho vlastní píseň s videoklipem dokonce pronikla až na půdu hudebního pořadu televize Markíza. Ještě slavnějším se stal, když udal místního lichváře - tehdy se dostal až do televizního zpravodajství.

Až na Novou Guineu

Červeňák je však jen jedním z šestice "zapadlých vlastenců" ze Šariše, regionu, kterému režisér a scenárista Marko Škop ve svém filmu vzdává hold. Žijí tu Šarišané, Rusíni, Romové, Židé, mladí i pamětníci, svérázní lidé vyznávající odlišné hodnoty. Lékařka, sběratel folkloru nebo známý karikaturista Fedor Vico. Jejich prostřednictvím autor sleduje "globální vesnici 21. století".

Škopův kolega Pavol Barabáš hledal svou "globální vesnici" o kus dál: jeho cestopisný film Pururambo vznikl na tropickém ostrově Nová Guinea. "Několik dní jsme se na člunu vydlabaném z kmene stromu plavili po řece. Následovala cesta těžko proniknutelnou džunglí v nesnesitelném vlhku a teple, s roji hmyzu nad hlavou. A náhle se před námi objevilo několik nahých bojovníků a mířilo na nás luky a šípy," popisuje režisér příchod na jiný konec světa, kde to i v době mobilů a satelitů vypadá jako v době kamenné.

V labyrintu močálů na stromech žijí lidé, kteří ještě nikdy neviděli bělocha, nepoznali civilizaci, ba dokonce podle misionářů patří ke kanibalům... Právě taková zapomenutá místa na mapě světa lákají slovenské dokumentaristy.

MIRKA SPÁČILOVÁ, MF DNES

obsah | kultura - kultúra