Súčasné slovenské umenie vo Washingtone

Súčasné slovenské umenie vystavuje Galéria Kolomana Sokola na slovenskom veľvyslanectve vo Washingtone.

Výstava Check Slovakia!, ktorú pripravilo veľvyslanectvo spolu s trnavskou Galériou Jána Koniarka má po zlepšení politických vzťahov summitom Bush-Putin v Bratislave posilniť aj kultúrne vzťahy medzi USA a Slovenskom. Ako informovali zo slovenskej ambasády, mnohí Američania sa o Slovensku dozvedeli až prostredníctvom summitu a mnohí doteraz nevedia, že Slovensko od roku 1993 už nie je v jednom štáte s Českom.

Výstava ponúka do 5. mája grafické diela Bohdana Hostináka, fotografie Cyrila Blaža, dokumentárne diela Martina Kollára a čierno-biele kompozície Tomáša Agata Blonského. Okrem toho si Američania pozrú aj diela Erika Bindera, Pavlíny Fichty Čiernej, Milana Tittela či Ilony Németh. Práce ľahko sarkasticky komentujú súčasnosť a odbúravajú predsudky o našej spoločnosti. Niektoré diela reflektujú sociálnu alebo politickú situáciu v krajine, iné majú skôr globálny pohľad.

Kurátorkou výstavy je riaditeľka trnavskej galérie Viera Janečková. Prezentácia slovenského súčasného umenia mala svoju premiéru v máji minulého roka v nemeckom Neuer Berliner Kunstverein.

SME

obsah | kultura - kultúra