Vyhrala zas slovenská žena

Žena na Slovensku. Všedné príbehy z každodenného života, intímny ponor do jej psychiky, pohľad cez vlastnú skúsenosť. To všetko priniesla mladá fotografka Lucia Nimcová (1977) vo svojej obrazovej správe o stave slovenskej spoločnosti s grantom od Inštitútu pre verejné otázky. Minulý rok s touto kolekciou zabodovala v rámci Mesiaca fotografie, keď sa jej expozícia v Galérii Profil stala jednou z najnavštevovanejších. V stredu sa zase výberom z nej stala absolútnou víťazkou národnej súťaže profesionálnych fotografov Fujifilm Euro Press Photo Awards 2004.

"Je to môj intímny umelecký pohľad na slovenskú ženu," hovorí Lucia Nimcová. "Touto cestou som sa chcela k nej bližšie dostať, ale zároveň som chcela rozprávať jazykom, ktorý mi je blízky." Lucia Nimcová získala odmenu šesťdesiattisíc korún a s ňou aj možnosť zúčastniť sa na celosvetovom kole, ktoré bude 23. - 26. apríla v Ríme. "Teším sa, som zvedavá na svetové fotografie." Lucia Nimcová momentálne fotí viedenské bály a každodenný život Viedenčanov. Výsledkom grantu Kultur Kontakt bude jej marcová výstava vo Viedni.

Lucia Nimcová vyhrala aj v kategórii Zo života, v kategóriách Príroda a Šport si prevzal ocenenie Martin Marenčin. Celkove sa na súťaži zúčastnilo sedemnásť autorov a pre nízku účasť nebola vyhodnotená kategória Technika. "Je to dobrá konfrontácia slovenskej žurnalistickej fotografie a radi by sme privítali väčšiu účasť," povedal kurátor Václav Macek. "Špičkoví slovenskí fotožurnalisti sa môžu porovnávať so svetovou úrovňou, ale zároveň je mnoho takých, ktorí sa uspokojili so svojimi miestami v médiách a len neradi sa porovnávajú s kolegami. Spomeniem aspoň súťaž World Press Photo, ktorú obosiela len málo slovenských fotožurnalistov."

Podľa vybraných fotografií na výstave v bratislavskej Galérii Profil autorov najviac zaujala tretia pápežova návšteva na Slovensku, ktorej sa venujú Ján Miškovič, Jaroslav Žiak i Martin Marenčin. Výstava takmer päťdesiatich fotografií potrvá do 4. apríla.

ĽUDO PETRÁNSKY

obsah | kultura - kultúra