Čeští autoři v Lipsku uspěli

Skupina českých spisovatelů, kterou organizace Svět knihy přivezla na letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu do Lipska, měla úspěch. "Zájem byl o všechny autory, na jejich čtení a besedy přišlo snad ještě víc posluchačů než loni," potvrzuje Bohumil Fišer z ministerstva kultury, které spisovatele pro akci každoročně vybírá.

"Úžasné bylo nejenom publikum, ale také moderátor Mirko Kraetsch, který texty z našich knih vybral, přeložil a energicky přečetl," dodává povídkář Karel Kuna.

Na čtyřdenní akci, která skončila předevčírem, letos vystoupilo devět českých literátů: Kromě Kuny mezi nimi byli básníci Viola Fischerová a Miloš Doležal a prozaici Jan Balabán, Stanislav Komárek, Anna Zonová nebo Irena Dousková. Právě Dousková s Komárkem se v brzké době dočkají překladů svých knih do němčiny. V tamějších knižních domech jejich edici prosadil zmíněný bohemista a pilný překladatel Mirko Kraetsch.

Román Douskové Hrdý Budžes by měl vyjít v příštím roce, Komárkův prozaický titul Černý domeček už za několik měsíců. Nabídku k německému vydání dostal také Miloš Doležal, na převodech jeho básní pracuje překladatelka Jana Kubišta.

RADIM KOPÁČ

obsah | kultura - kultúra