Spisovatelé budou diskutovat v Praze

Pozor na jednoduché myšlenky, tento citát francouzského básníka Jeana Geneta (1910-1986) je motto už dvanáctého ročníku Festivalu spisovatelů v Praze, který v Divadle Minor ve Vodičkově ulici číslo 6 proběhne ve dnech 21. až 25. dubna. S programem mimořádného setkání, které v tuto chvíli činí z města nad Vltavou centrum světové literatury, seznámil v úterý novináře jeho prezident Michael March. (Právo je mediálním partnerem přehlídky.)

Letošní ročník je věnován autorovi, který patřil k hvězdným duším světové tvorby, řekl March. Jako básník věřil Genet v protiklady, měl rád Hegelovu myšlenku, že dětská kolébka je rakví budoucnosti, zastával se chudých a utlačovaných, dodal. Proto je neděle 21. dubna od 20 hodin věnována představení jeho textu Zamilovaný zajatec, jehož děj se podle Genetovy interpretace odehrává v podivném šeru, v němž se mezi Palestinci a Černými pantery rodí revoluce. Uvedou ho francouzská herečka Lara Bruhlová a jeho editor a vykladač Albert Dichy.

Hvězdami setkání budou Mexičan Homero Aridjis (1940), jeden z nejvýznamnějších představitelů latinskoamerické literatury, od roku 1997 už podruhé zvolený prezident Mezinárodního PEN klubu, John Calder (1927), britský nakladatel a esejista žijící v Paříži, americký prozaik Elmore Leonard (1925), dále Ko Un (1933), nejvýznamnější současný básník Jižní Koreje, a Duo Duo (1951), čínský básník žijící v nizozemském Leidenu, řecká autorka Ersi Sotiropoulos (1953) a další. Českými partnery budou Václav Jamek, Jiří Gruša, Daniela Hodrová a Ludvík Vaculík. Zaměřte se na myšlenky spisovatelů, vyzval March novináře. Jako doklad naléhavosti celého setkání mohou svědčit témata diskusních večerů. Hovory listu The Guardian, exkluzivního partnera přehlídky konající se pod patronátem města Prahy a osobně primátora Jana Kasla (generálním sponzorem je firma Paegas) budou v pondělí v 16 hodin vedeny tezí Výhled ze smrti. Inspirací je tu citace Curzia Malaparteho: Před osvobozením jsme bojovali a trpěli, abychom nezemřeli. Teď bojujeme a trpíme, abychom žili.

Další podvečery se od 16 hodin bude diskutovat na motivy: Únikové cesty, Oživení, Odhalená nevěsta: Evropa na barikádách, Na smrt odsouzený, Pohanské děti. March charakterizoval adresu festivalu jako Prahu a svět. Všechny programy budou totiž předávány na internetové adrese www.pwf.pragonet.cz.

***

Ohledně případné účasti prezidenta Václava Havla na Festivalu spisovatelů jeho mluvčí Ladislav Špaček uvedl, že o festivalu prezident ví, ale nechává si otevřené možnosti až do konce, takže se neomlouvá, že nepřijde, jako z celé řady jiných akcí. "Může se totiž kdykoliv rozhodnout, že na nějaké čtení zajde, protože se mu vytvoří v programu prostor," řekl včera Právu Špaček.

František Cinger

obsah | kultura - kultúra