Úspech vo svete doma dvere neotvára

Napriek svojej ťaživej, priam až katastrofálnej situácii slovenská televízna tvorba zaznamenala minulý rok dva výrazné medzinárodné úspechy. Na Medzinárodnom festivale detských filmov v americkom Chicagu získala spomedzi 220 filmov z celého sveta hlavnú cenu v kategórii televíznych programov poviedka Natálka z triptychu Čarovala ryba, aby bola chyba..., ktorý nakrútila pre Slovenskú televíziu režisérka Yvonne Vavrová. Zakrátko prišiel z New Yorku ďalší, v slovenskej histórii doteraz nevídaný úspech - prestížna televízna cena International Emmy Award za dokumentárny film Nicholas Winton: Sila ľudskosti. Nakrútil ho režisér Matej Mináč spolu s producentom a strihačom Patrikom Paššom. Keďže nové vedenie Slovenskej televízie sľubuje od budúceho roka výrazné kvalitatívne zmeny aj v ponuke programu, zaujímalo nás, či k spolupráci prizvali aj tvorcov, ktorí sa vlani tak úspešne presadili vo svetovej konkurencii.

"S cenami je to tak, ako sa hovorí: Nikto nie je doma prorokom. Mňa všetky moje získané ceny o to viac tešia, že sú zahraničné a že sú vyjadrením kvality diela bez toho, aby niekto pri nich uplatňoval zaujatosť, sympatie alebo nesympatie voči tvorcovi, tak ako to býva často na Slovensku," rozhovorila sa Yvonne Vavrová.

"Keďže som sa na festivale v Chicagu nemohla zúčastniť osobne, cenu mi odovzdal ústredný riaditeľ STV Richard Rybníček hneď po tom, ako loďou dorazila z USA. Prvé otázky pána riaditeľa zneli: Aké sú vaše ďalšie plány? Čo chcete nakrúcať? Potešila som sa tomuto záujmu, ale vzápätí som si uvedomila, že také »horúce« to s nakrúcaním asi nebude, keďže televízia sa topí v dlhoch a podmienky na nakrúcanie ďalších diel zatiaľ nie sú vytvorené," pokračuje scenáristka a režisérka, ktorá sa okrem hranej tvorby venuje aj dokumentom.

Filmy aj za málo peňazí

"Iniciatívne som vyhľadala Martina Šmatláka, ktorý má v STV na starosti program, a ponúkla som mu námety na dokumentárne filmy, cykly a scenár na celovečerný film. Keďže finančná situácia v STV nebude zrejme ani po konsolidácii ružová, ponúkla som scenáre, ktoré zohľadňujú relatívne nízke výrobné náklady. V skromných slovenských podmienkach som sa naučila, že aj za málo peňazí môže byť veľa muziky, za predpokladu, že režisér je tvorivý, flexibilný a nie exhibicionista. Mnohé filmy, ktoré sa v nedávnej minulosti vyrábali v STV totiž predviedli skôr exhibíciu v míňaní peňazí a striedmosť v hĺbke a posolstve diela. Dúfam, že tento anachronizmus skončí a že finančná a tvorivá zložka bude v rovnováhe. Riaditeľ Rybníček chce novú programovú štruktúru od januára 2004. Je teda najvyšší čas pripravovať scenáre do výroby, aby sa na jeseň začali nakrúcať a do decembra dokončili. Lenže s celým procesom sa akosi otáľa," dodala Y. Vavrová s tým, že pri problémoch s hromadným prepúšťaním v STV sa pozabudlo na tvorbu, ktorá je alfou omegou každej televízie.

"Lenže snaha o tzv. rodinný kanál STV 1 prinúti režisérov deformovať sa k širokému masovému vkusu a začnú chrliť programy podobné tým rýchlo kvaseným show programom a soap operám, akými nás zaplavujú komerčné kanály. Nerozumiem, prečo kvalitné programy budú len na STV 2? Druhý kanál má nízku sledovanosť a nemá celoplošné pokrytie. Prečo teda ponúkať kvalitu tam, kde nemá priestor naplno sa rozozvučať? STV 1 sa bude zase len »podkladať« masovému vkusu a ponúkať programy, ktorých je už aj tak až-až v komerčných televíziách? Verejnoprávna televízia má byť výkladnou skriňou toho najkvalitnejšieho, čo sa u nás a vo svete nakrúti, a nie podliezať masovému vkusu. Vyplýva jej to zo zákona a má na to legislatívne predpoklady bez diktátu vysokej sledovanosti," mieni Vavrová s nádejou, že Rybníček so svojím krízovým manažmentom pozorne vníma reakcie z prostredia tvorcov a že po vyriešení problémov súvisiacich s prepúšťaním a oddlžovaním STV dá priestor tvorbe umeniachtivých režisérov.

Kríza silnejšia než Emmy

"Krízový vývoj v STV sa dotkol aj našej spoločnosti Trigon Production. Obchodné rokovania boli náročné a zložité a v ničom som nepociťoval výhody plynúce z v novembri získaného prestížneho ocenenia Emmy. Nakoniec sme však s vedením STV dospeli ku kompromisu, ktorý umožnil dokončiť naše rozpracované projekty a dohodnúť sa na vyrovnaní doterajších záväzkov," vysvetľuje Patrik Pašš, spolutvorca ocenenej Sily ľudskosti, ktorá vznikla v koprodukcii aj s STV. "Turbulencia razantných zmien nás však upozornila aj na nebezpečie vyplývajúce z našej lojálnosti a ťažiskovej orientácie k STV. Sme viac-menej nútení hľadať stabilitu a priestor aj v krajinách a médiách, kde si korektnosť, slušnosť, zodpovednosť a kvalitu vážia. Verím však, že zmeny v STV prinesú konštruktívne výsledky aj podmienky na vznik hodnotných diel pôvodnej tvorby. A že aj my v spolupráci s STV dostaneme šancu zopakovať svoj úspech, dokonca aj na filmovom poli," dodal.

Bratislavská spoločnosť Trigon Production má rozpracovaných viacero projektov - asi dvadsať publicistických a dokumentárnych diel a asi desať filmov.

"Celovečerný film O dve slabiky pozadu sa už dokonca začal nakrúcať. Všetky tieto projekty sme prioritne ponúkli aj STV, lenže odpovede manažmentu nás odkazujú na budúcnosť a žiadajú o trpezlivosť minimálne do ujasnenia programovej orientácie a profilácie jej programových okruhov. Želáme si, aby to nastalo aspoň v treťom kvartáli tohto roku," dodal Patrik Pašš.

JOZEF ŠVOLÍK

obsah | kultura - kultúra