České a slovenské dýdžeje čeká šampionát

České a slovenské dýdžeje čeká jeden z vrcholů sezony. V pražském klubu Abaton se v rámci festivalu Move koná společné finále obou zemí v turntablismu.

Co to turntablism je? V podstatě jde o přehlídku zručnosti a nápaditosti dýdžejů. Každý DJ musí v časovém limitu prokázat co největší um v ovládání gramofonů. Do finále se dostali ti nejlepší z kvalifikace, která proběhla v létě na Hip Hop Kempu.

Odborná porota, ve které zasedne také Angličan DJ Muzzel, DMC šampión 2005, a Němec DJ Q-Millah ze skupiny Phaderheadz, hodnotí originalitu a techniku provedení.

Soutěží se ve čtyřech kategoriích - Scratching, Beat Juggling, Advancement Class a DJ Teams. "Ve hře je dýdžejská technika a oblečení za téměř sto tisíc korun," uvedl za pořadatele Radek Maliník. Vítěz dále postupuje do evropského finále.

Oproti minulým ročníkům dochází k zásadní změně. Proti sobe nebudou stát největší konkurenti DJ Trafik a DJ Five, kteří ovládali minulé ročníky. "Dohodli jsme se, že to už nemá cenu, byla by to nuda pro diváky," řekl brněnský Five.

Letos oba stojí bok po boku v týmu Questablist, obhájci titulu v soutěži družstev. "Mluvíme o tom už dva roky. Jsem rád, že to letos vyšlo a jsme spolu," dodal Trafik, jinak členu skupiny Peneři strýčka Homeboye "Vyhrát může kdokoliv, stačí, aby ti sjela jehla z desky a jsi v háji," řekl Five na dotaz, kdo je největší favorit. To Slovák Lucco to vidí jinak: "Velkou šanci má Trafik." Lucco na sebe výrazně upozornil vloni ziskem 4. místa na evropském finále obdobné soutěže ve Varšavě.

Hiphopoví fanoušci se mohou těšit také na koncerty. V pátek to bude slovenská skupina Naša Reč, v sobotu pokřtí své nové CD žižkovští Cherry Hill a předvede se také Naše Věc.

PAVEL EICHLER

obsah | kultura - kultúra