Vyhlásili európsku cenu pre výtvarníkov

Slovenská umelecká skupina Egoart vyhlasuje tretí ročník európskej ceny pre výtvarníkov. Termín uzávierky súťaže je 28. február. Finančná odmena pre víťaza sa tentoraz vyšplhala na 25-tisíc slovenských korún.

Udeľovanie výtvarnej ceny Egoart bolo založené v roku 2003 ako prirodzená alternatíva k iným cenám v európskom regióne. Zámerom je oceňovať projekty a realizácie výtvarných diel, performancií, happeningov alebo inej alternatívnej tvorby najširšieho spektra umeleckých aktivít. Cena sa orientuje na póly súčasného umenia a má ambíciu podporovať projekty nekonvenčného charakteru, ktoré svojou výpoveďou môžu prekračovať etické, sociálne alebo spoločenské pravidlá.

Po úspešnom prvom ročníku sa orientácia ceny rozšírila na celú Európsku úniu. Mediálne zázemie a kultúrno-spoločenské akceptovanie novovzniknutej ceny umožnilo umelcom pokúšať sa nielen získať výhru vo forme finančnej sumy a konfrontovať svoju tvorbu s umelcami z celej Európy, ale aj prezentovať svoju prácu v rozsiahlejšom medzinárodnom kontexte. Posunutím ceny za hranice Slovenskej republiky sa zakladatelia snažia zjednotiť európsku umeleckú scénu ako širokospektrálny priestor - pole, ktoré svojou účasťou umelci rozširujú a tým stále zvyšujú kredit ceny. Tým, že cena nie je obmedzená žiadnymi kritériami, vytvorili usporiadatelia priestor pre širokú divácko-účastnícku základňu a môže sa na nej zúčastniť akákoľvek fyzická či právnická osoba. Členovia poroty sa každý rok menia, tento rok budú prihlásených hodnotiť galerista Juraj Čarný, výtvarník Boris Ondreička, teoretička umenia Mira Keratová, z Čiech Eva Jiřičková a výtvarník Krištof Kintera. Cena nie je obmedzená žiadnymi vstupnými poplatkami alebo podmienkami a funguje výlučne na báze internetovej komunikácie. Na prihlásenie do súťaže je potrebné navštíviť webovú stránku www.egoart.sk, kde sa nachádzajú všetky potrebné inštrukcie.

Minulý rok sa súťaže zúčastnilo 74 výtvarníkov. Víťazom sa stala poľská umelecká skupina Azorro Group, rok predtým zo 47 súťažiacich cenu získala aktivita Preproduction Space.

(kul)

obsah | kultura - kultúra