Švejk s Landovským opět na CD

Jedno ze světově nejproslulejších děl české literatury, Osudy dobrého vojáka Švejka, se už stalo námětem mnoha forem uměleckého zpracování. Knižní, filmové, divadlení nebo rozhlasové verze klasického románu Jaroslava Haška dodnes oslovují snad všechny generace v ČR i zahraničí. Krom toho se příběhy nejslavnějšího českého vojáka dočkaly už i dvou verzí namluvených na audio nosičích. V první mistrovským způsobem interpretoval části vybraných kapitol nezapomenutelným způsobem Jan Werich společně s několika dalšími osobnostmi tehdejšího českého divadla a stříbrného plátna. Z nich je třeba zmínit alespoň nemenší fenomén předválečné herecké éry Vlastu Buriana, který exceloval v roli polního kuráta Katze.

Na další zpracování v této kategorii si Švejkovi fanoušci museli počkat desítky let až do dalšího tisíciletí. Před vánocemi roku 2001 vyšel u firmy Arco Diva první díl četby z románu v podání českého exilového herce a chartisty Pavla Landovského. Český trh tento návrat k tradičnímu a nenapodobitelnému humoru nesmírně uvítal, a tak se následně začalo pracovat na pokračování. To spatřilo světlo světa o necelé tři měsíce později, přízančně 19. února na Josefa (což je zároveň křestní jméno hlavního hrdiny Haškova románu).

Ve druhém díle se můžeme těšit na kapitoly - Švejk opět doma, Švejk jde na vojnu a Švejk simulantem. To vše opět v mistrovském podání Pavla Landovského. Zejména známá scéna s hraběnkou ve špitále je v podání populárního herce opravdovou lahúdkou.

(mp)

obsah | kultura - kultúra