Retrospektiva filmů Zdeňka Svěráka ve Skopji

Dne 27.11.2003 ve večerních hodinách byly ve skopském Kulturním centru mladých, v nově rekonstruovaném kinosále Frosina slavnostně otevřeny "Dny českého filmu-retrospektiva filmů Zdeňka Svěráka".

Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci ministerstva kultury Republiky Makedonie, ministerstva zahraničních věcí Republiky Makedonie a několika diplomatických misí zastoupených v Republice Makedonii, 40 českých vojáků jednotky KFOR působící na Kosovu i se svými veliteli, významní představitelé kulturního a společenského života ve Skopji, zástupci studentů i profesorů katedry bohemistiky při Univerzitě Cyrila a Metoděje a další.

Dny českého filmu byly zahájeny filmem "Obecná škola", který sklidil u diváků nadšený potlesk. V následujících třech dnech mohli návštěvníci kinosálu Frosina shlédnout filmy: "Na samotě u lesa", "Vesničko má středisková", "Jako jed", "Nejistá sezóna", "Obecná škola", "Marečku, podejte mi pero". Na všech uvedených filmech (vyjma Trháku) bylo kino zcela zaplněno. Potvrdilo se, že česká kinematografie má co říci makedonskému publiku a že velká jména některých českých významných režisérů a scénáristů jsou vyhledávaná i v této oblasti.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra