Svět knihy otevře ve čtvrtek své brány

Spisovatelé a nakladatelé z osmnácti zemí se od čtvrtka 5. května do neděle 8. představí na Výstavišti v Praze-Holešovicích na jedenáctém mezinárodním veletrhu Svět knihy. Ve znamení Slovinska se ponese podstatná část z celkem 282 doprovodných pořadů.

Do Prahy přijede výprava dvaceti slovinských spisovatelů, z nichž nejproslulejší je prozaik, dramatik a esejista Drago Jančar (1948). Návštěvníci se s ním setkají v pátek v 16 hodin. V češtině mu dosud vyšlo více než deset titulů, letos kupříkladu eseje Brioni. O slovinské literatuře v češtině budou diskutovat překladatelé František Benhart, Alenka Jensterle-Doležalová, Hana Chmelíková i řada českých autorů.

Ve vile Portheimka na Smíchově se hned ve čtvrtek v 17 hodin představí výstava 3x Slovinsko, přiblíží dílo slovinského komiksu, klasického básníka Srečko Kosovela a architekta Josipa Plečnika, který se zasloužil o moderní podobu areálu Pražského hradu.

Hosté z dalších zemí

Spolu se slovinskými autory se v Praze představí početná skupina německých spisovatelů, mj. Inka Babková, Marcus Braun, Inka Pareiová, francouzská autorka Sylvie Germainová, Španěl Suso de Toro, James Parker z Velké Británie nebo Edward Pasewicz z Polska.

Setkání s autory

Na veletrh chodívají návštěvníci za spisovateli. V pátek ve 14 hodin si budou moci vybrat ze setkání nad knihou Srdcerváč, kterou s Jiřím Stránským napsal Jan Lukeš, nebo mezi autogramiádami s Ludvíkem Kunderou, Zdeňkem Svěrákem, Ondřejem Suchým či Adolfem Bornem. Ve 13.30 se s knihou představí Michail Kalašnikov, autor samopalu AK-47. V 15 hodin se zase lidé setkají s Ondřejem Suchým a Robertem Tamchynou nad písničkami a dochovanými rozhlasovými vystoupeními V+W.

Zdeněk Svěrák a Petr Šabach se sejdou v sobotu v 10 hodin na akci společnosti Paraple. Ve 13 hodin budou odborníci mluvit na téma Haškův Švejk ve slovanských literaturách. O hodinu později se představí Jaroslav Rudiš a Jaromír 99 se svými komiksy, překladatelé uvedou román Stará dáma vaří jed finského autora Arto Paasilima a Jan Balabán, čerstvý držitel ceny Litera za prózu, uvede nové vydání své novely Kudy šel anděl.

Tradičně se na veletrhu líbí dětem. Expozici nakladatelů věnujících se právě jim bude vévodit obří leporelo výtvarnice a spisovatelky Lucie Seifertové Dějiny udatného českého národa. V obří podobě, již autorka představila už v Národním muzeu v Praze, je to kniha 2 m vysoká a 70 m dlouhá.

Už od 21. dubna probíhá v pražských kinech Evald, Palace Cinemas ve Slovanském domě a dalších místech přehlídka Svět knihy ve filmu. Klasické i nové snímky diváci mohou vidět až do 4. května. Po celou dobu veletrhu se pak budou filmy promítat v pravém křídle paláce na Výstavišti. Na představení her podle Bulgakova, Dostojevského a dalších slovanských spisovatelů zvou Dejvické divadlo, Rokoko, Archa a Divadlo v Dlouhé.

Ve čtvrtek je otevřeno od 14 do 19 hodin pouze pro odbornou veřejnost , v následující dny pak pro všechny zájemce od 10 do 19.

(jaš), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra