V Terchovej dnes odštartujú Jánošíkove slávnosti

Terchová dnes už po 43. raz ožije prehliadkou ľudového umenia Jánošíkove slávnosti. Festival, ktorý potrvá do nedele, opäť privíta okrem slovenských účinkujúcich aj umelcov z Talianska, Chorvátska, Švédska, Poľska, Bolívie, Česka, Ruska, Dánska a Portugalska. Tri galakoncerty sa budú konať vo veľkom 6000-miestnom amfiteátri Nad bôrami, ostatné vystúpenia budú vo festivalovom stane s kapacitou 2000 miest.

Festival odštartuje dnes o 15:00 otvorením autorskej výstavy Františka Muchu s názvom Terchovská krajina a portréty. V Regionálnom osvetovom stredisku v Žiline - v Makovického dome sa počas vernisáže o hudobný sprievod postarajú Bratia Muchovci. Večer dostane priestor filmové umenie. Pripravené je premietanie dokumentárnych filmov o muzikantovi Vincentovi Rybárovi, ktoré majú byť poctou k jeho nedožitým 90. narodeninám a zároveň mu bude udelené Čestné občianstvo obce Terchová.

V piatkovom programe bude dominovať hudba. Vystúpia folklórne súbory (FS) Rozsutec, Cesis Castle Chór a lotyšský Sadancis. Po nich dostanú priestor regionálne folklórne súbory. Popoludňajší program Jánošíkových slávností bude venovaný jubilantom. Zablahoželajú im deti z FS Terchovček a Chotár. Oslávencovi Vilovi Meškovi sú zase venované vystúpenia Terchovskej muziky Vila Mešku, Jána Miha, Bratov Bobáňovcov, či ženskej a mužskej speváckej skupiny z Terchovej. Festival okorenia aj muzikanti iných žánrov. Zaspievajú tiež Ivan Vojtek, Ibrahim Maiga a Peter Marcin. Piatkové vystúpenia vyvrcholia programom 40-ročného FS Rozsutec, Bratov Muchovcov, či FS Šarišan.

V sobotu je pre fanúšikov ľudového umenia pripravená vernisáž drevorezieb od jubilujúceho autora Vila Mešku s hudobným sprievodom Terchovskej muziky Vila Mešku. Prvý víkendový deň obohatí okrem koncertu Družiny Zuzany Mojžišovej aj FS z Rumunska, FS Cesis castle chór, lotyšský Dadancis, FS z Poľska, či Čiernej Hory. Po večernom galaprograme so Zlatými husľami, Bratmi Muchovcami, kapelou Arzén, či Češkou Idou Kelarovou bude nasledovať ľudová veselica.

Záverečný deň Jánošíkových slávností v nedeľu otvorí svätá omša nositeľov ľudových tradícií v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Nasledovať bude konský vozový sprievod do Tiesňav vo Vrátnej, vystúpenie FS Topľan a predstavenie furmanov a muzík. Záverečné "Dozvuky" vezmú do svojich rúk FS Jedľovina a FS Mostár.

autor

obsah | kultura - kultúra