Točník se ve filmu změnil na Čachtický hrad

Na hradě Točník na Berounsku vznikají další záběry filmu Love Story Bathory, který popisuje příběh čachtické paní Alžběty Bathoryové. Nádvoří hradu plné herců, členů komparsu a natáčecího štábu filmaři upravili tak, aby se podobalo Čachtickému hradu na Slovensku.

"Snažíme se natočit co nejvíce zimních scén. Tak blízko v okolí Prahy nebývá tolik sněhu jako dnes příliš často," uvedl režisér Juraj Jakubisko, který si pochvaloval i slunce a bezvětří. Na Točníku již vznikaly filmy jako Zvoník od Matky Boží, Mlhy nad Avalonem, pohádka O perlové panně nebo anglický televizní film Karel II.

"Točník má výhodu, že se na jeho nádvoří dostane kočár, což na většině hradů z obranných důvodů není možné," uvedl Jakubisko. Ve scénách z čachtického podhradí se objevují Bolek Polívka, Jiří Mádl nebo slovenský herec Andrej Hryc.

Jméno herečky, která si zahraje Čachtickou paní, produkce zatím neoznámila. S největší pravděpodobností půjde o zahraniční herečku.

Film se bude natáčet na 12 hradech v Čechách i zahraničí a stane se nejdražším projektem v dějinách české a slovenské kinematografie. Štáb pracuje s rozpočtem téměř 300 miliónů korun, což je o 70 miliónů korun více, než stál dosud nejdražší tuzemský snímek Tmavomodrý svět.

PRÁVO, ČTK

obsah | kultura - kultúra