Šesť národných divadiel na brnianskom Trialógu

Na jubilejnom desiatom stretnutí činoherných súborov národných divadiel Trialóg 2002, ktorý sa 1. februára začal v Brne, sa predstavujú súbory Národného divadla z Česka, Slovenska, Poľska a Slovinska. Pôvodne sa Trialóg začal ako stretnutie troch národných divadiel v rámci česko-slovenskej federácie, postupne sa rozšíril aj o zahraničných hostí, povedal novinárom dramaturg Václav Cejpek z usporiadajúceho Národného divadla v Brne.

Najväčším magnetom pre Brňanov je už tradične vystúpenie bratislavských umelcov. Vstupenky na ich predstavenie, ktoré 6. februára ukončí prehliadku, sú podľa usporiadateľov už tri týždne pred začatím Trialógu beznádejne vypredané. "Slovenské divadlo je pri pravidelnom hosťovaní v Brne prijímané vždy vrelo. Neobyčajná obľuba činohry z Bratislavy je vždy podložená aj mimoriadnymi hereckými výkonmi," povedal Cejpek. Tohto roku sa predstaví hrou Petra Weissa Marat-Sade v réžii Vladimíra Strniska. Predstavenia poľských a slovinských divadelníkov sú simultánne tlmočené. Teatr Polski prináša z Vroclavu Zvláštnu ženu autora Petra Handkeho a Slovinské ND v Ľubľane ponúkne Calderónov Život je sen.

Domáca scéna pripravila Itaku Botha Straussa. Hrá sa i na malej scéne, študenti Vysokej školy múzických umení v Bratislave uvedú Ostrovského Dievča bez vena. "Usilujeme sa o festival stredoeurópsky a som rád, že sa nám okrem tradičného Slovenska podarilo v minulých ročníkoch priviesť do Brna hostí z Poľska, Maďarska a Slovinska," poznamenal Cejpek.

Ambíciou brnianskych divadelníkov je postupne premeniť Trialóg na významný stredoeurópsky festival vychádzajúci z Visegrádskych dohôd. Organizátori by chceli do Brna priviesť i divadlá z Nemecka a Rakúska.

"Mali sme prísľub od berlínskej Volksbühne, ale vzhľadom na finančné požiadavky sme sa zatiaľ nedohodli. Patrí k európskej špičke a nemôže ísť preto pod svoju cenu," dodal. Trialóg sa každoročne usporadúva len zo sponzorských darov. Prehliadku národných divadiel otvorí dnes pražský súbor Shakespearovým Večerom trojkráľovým. "Inscenácie hosťujúcej maďarskej režisérky Enikö Eszényiovej bývajú dynamické, táto nie je výnimkou. Na pódiu sa tancuje, korčuľuje, sánkuje a lyžuje," oznámila hovorkyňa ND v Prahe Kateřina Ondroušková.

DANA MEISSNEROVÁ, TASR

obsah | kultura - kultúra