Košické kultúrne višegrádske hody

Jedinečný projekt prehliadky umenia krajín V4, ktoré pred šiestimi rokmi prvýkrát uviedol do kultúrneho života Košíc organizátor a propagátor prevažne menšinových žánrov Gabriel Horal zo združenia Forsa, sú aj tohto roku prísľubom množstva silných zážitkov.

Višegrádske dni 2006 budú takmer trojmesačným festivalom špičkových predstaviteľov dramatického, výtvarného a hudobného umenia z Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska.

"Program sme sa pokúsili koncipovať tak, aby jednotlivé podujatia navzájom nekolidovali a nekonkurovali si. Aby umožnili zažiť hody bez bolesti brucha, v pohode si z ponuky vybrať a zážitky aj dokonale stráviť. Snažili sme sa opäť doviezť to najlepšie, čo v mnohých prípadoch presiahlo hranice nielen vlastnej krajiny, ale aj Európy," hovorí Horal.

Prehliadku už tradične otvorí predstaviteľ českej divadelnej scény. Pražské Divadlo na Vinohradoch, ktoré sa do Košíc vracia takmer po troch desaťročiach, uvedie 24. septembra v Štátnom divadle svoj momentálne najnavštevovanejší titul Jistě, pane mi­nistře. Komorné Divadlo Ungelt z Prahy so Chantal Poullain a Oldřichom Kaiserom príde s trpko úsmevnou hrou Šest tanečních hodin v šesti týdnech. Skvelý zážitok sa dá očakávať na predstavení ďalšej pražskej scény - Divadla bez zábradlí s Jiřím Bartoškom a prepisom diela Milana Kunderu Jakub a jeho pán a bratislavského Divadla Aréna s Jurajom Kukurom, Milkou Vášáryovou, Milanom Markovičom a Alexandrom Bártom. Záver dní bude patriť SND a hre Viliama Klimáčka Hypermarket.

Súčasťou festivalu budú výstavy maďarského výtvarníka Jánosa Szaxon-Szásza a Poliaka Piotra Wojtowicza. V Slovenskom technickom múzeu bude mať vernisáž výstava fotografií legendárnej dvojice cestovateľov Zikmunda a Hanzelku.

Do programu už tradične patrí Jazz FOR Sale, druhý najstarší jazzový festival na Slovensku. Počas 15. ročníka sa na pódiu vystrieda dvanásť zoskupení predstavujúcich súčasnú špičku krajín V4. Z Česka to bude okrem iných kvarteto skvelého basgitaristu Pavla Jakuba Rybu, z Maďarska Kaltenecker Trio, z Poľska si po roku zopakuje návštevu Košíc svetovo uznávaná speváčka Anna Maria Jopek s kapelou i "domáci" Martin Valihora.

(sen), SME

obsah | kultura - kultúra