Křišťálový glóbus si z filmového festivalu vezou Takové děti

Hlavní cenu 39. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech získali bratři Andrea a Antonio Frazziovi. Na slavnostním večeru převzali v hotelu Thermal Křišťálový glóbus za italský snímek Takové děti, jehož byli režiséry a spoluautory scénáře.

Ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal večer i světoznámý režisér Roman Polanski, který bude od pondělka natáčet v barrandovských ateliérech a v Žatci snímek Oliver Twist. Při zahájení této prestižní přehlídky byli podobně oceněni americký herec Harvey Keitel a kameraman Miroslav Ondříček.

V čele hlavní mezinárodní poroty byl americký producent, režisér a kameraman Al Ruban. Její členové dále udělili zvláštní cenu filmu Tady režiséra Zrinka Ogresty, který vznikl v koprodukci Chorvatska a Bosny a Herecegoviny. Cenu za režii dostal španělský režisér Xavier Bermúdez za film León a Olvido.

Herecké ceny patří Karen-Lise Mynsterové za výkon v dánském snímku Nechte maličkých režisérky Papriky Steenové a Martě Larraldeové za roli ve španělském filmu León a Olvido. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si z Varů odvezl Max Riemelt, který ztvárnil hlavní roli v německém soutěžním filmu Napola režiséra Dennise Gansela.

V čele dokumentární jury byl lotyšský publicista, producent a distributor Bruno Aščuks. V kolekci, kterou porota posuzovala, byl jako nejlepší vyhlášen snímek ruského režiséra Pavla Medveděva Svatba v tichu. Zvláštní uznání převzaly nizozemská dokumentaristka Jiska Rickelsová za film Dny v podzemí a také Theodora Remundová. Ta se ve svém režijním debutu Ničeho nelituji zabývá intimními a konkrétními tématy spojenými s úvahami o smyslu lidské existence. "Děkuji všem spolupracovníkům a především těm, kteří mi dovolili vstoupit do svých životů a vyprávět své příběhy. Jinak by ten snímek neexistoval," uvedla Remundová.

Diváckou cenou deníku Právo byl na základě ankety odměněn německo-mongolský snímek Příběh o uplakaném velbloudovi, který natočili studenti filmové fakulty v Mnichově. Poté, co předloni v hlavní soutěži celovečerních snímků exceloval Zelenkův Rok ďábla, letos uvedený hraný debut Marka Najbrta s názvem Mistři vyšel naprázdno. Stejně jako loni Hřebejkovo Pupendo.

Závěrečného ceremoniálu se zúčastnili například prezident Václav Klaus s chotí, ministři, zástupci diplomatického sboru a členové mezinárodních porot. Přítomna byla také "velvyslankyně" karlovarského festivalu ve světě, úspěšná česká topmodelka Karolína Kurková, která předala jednu z cen stejně jako britský herec John Cleese.

Ceny 39. ročníku MFF Karlovy Vary

Soutěž celovečerních hraných filmů

Velká cena - Křišťálový glóbus
Takové děti Itálie, 2004, režie: Andrea Frazzi, Antonio Frazzi

Zvláštní cena poroty
Tady Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, 2003, režie: Zrinko Oresta

Cena za režii
Xavier Bermúdez film León a Olvido, Španělsko, 2004

Cena za nejlepší ženský herecký výkon
Karen-Lise Mynster film Nechte maličkých..., Dánsko, 2004, režie: Paprika Steen Marta Larralde film León a Olvido, Španělsko, 2004, režie: Xavier Bermúdez

Cena za nejlepší mužský herecký výkon
Max Riemelt filmu Napol, Německo, 2004, režie: Dennis Gansel

Soutěž dokumentárních filmů Cena za nejlepší dokumentární film
Svatba v tichu Rusko, 2003, režie: Pavel Medveděv

Zvláštní uznání poroty
Dny v podzemí Nizozemsko, 2003,režie: Jiska Rickels Ničeho nelituji Česká republika, 2003, režie: Theodora Remundová

Divácká cena deníku Právo
Příběh o uplakaném velbloudovi Německo, Mongolsko, 2003, režie: Byambasuren Davaa, Luigi Falorni

(r)

obsah | kultura - kultúra