Vavrovej triumf na festivale v Chicagu

Režisérka a scenáristka Yvonne Vavrová zaznamenala ďalší výrazný úspech - poviedka Natálka z jej televízneho triptychu Čarovala ryba, aby bola chyba... (2001), ktorý nakrútila pre Slovenskú televíziu, získala hlavnú cenu na Medzinárodnom festivale detských filmov v americkom Chicagu v kategórii hraných televíznych programov. Natálka sa úspešne presadila v konkurencii 220 filmov zo štyroch desiatok štátov sveta na 19. ročníku festivalu, ktorý sa konal od 25.októbra do 4.novembra.

"O udelení ceny som sa dozvedela v stredu, keď mi to oznámila pani Jasemová, šéfka oddelenia zahraničných stykov STV. Bola som nadšená a šťastná! Na festivale som sa, bohužiaľ, nezúčastnila osobne, hoci ma organizátori pozývali na celý čas jeho trvania, dokonca hradili letenku aj celý pobyt. Akousi nešťastnou zhodou okolností, množstva pracovných povinností, ale najmä zmätkov okolo letenky z Frankfurtu do Chicaga som nakoniec musela svoju osobnú účasť zrušiť, čo ma dnes veľmi mrzí. Určite by to bolo pre mňa obrovským zážitkom ísť si po takú významnú cenu osobne," povedala včera Yvonne Vavrová.

Poviedka Natálka je o detskom strachu, osamotení. Šesťročné dievčatko, ktoré pre pracovnú zaneprázdnenosť rodičov často zostáva samo doma, má strach, ale snaží sa ho prekonať. "Určite si všetci dnešní dospelí spomenú, aké ukrutné chvíle prežívali, keď sa náhodou museli ocitnúť sami doma večer, keď dom celý stíchne, tajomné svetlá sa začnú plaziť po stenách, keď každý zvuk pripomína strašidlo... A v takej zúfalej situácii si dievčatko nájde spôsob, ako bude čeliť strachu. Poviedku Natálka som nakrútila ako taký malý psychothriller, kde som dávala dôraz práve na emócie malého dieťaťa, na zvuky a svetlá. Je nakrútená takmer subjektívne z pohľadu malej šesťročnej Natálky, ktorú stvárnila Sára Švecová," predstavuje režisérka svoje dielo. Triptych Čarovala ryba, aby bola chyba... mal na televíznych obrazovkách premiéru na Veľkú noc 2001. Kameramanom filmu bol Miloš Krmíček, autorkami scenára Barbora Kardošová a Paulína Plávková, hudobným skladateľom Janko Lehotský, kostýmovou výtvarníčkou Helena Jurikovičová, strihačkou Zuzana Cseplö a dramaturgičkou Dana Garguláková.

"Strach, osamotenie, ale aj bujná fantázia detí, to je téma, ktorá musí rezonovať nielen u nás, ale aj všade na svete," uvažuje Vavrová a dodáva: "Osamelých detí so strachom v dušičke pribúda, a tak asi práve toto zarezonovalo u poroty chicagského festivalu a na základe toho ocenila túto poviedku."

Prvý výrazný medzinárodný úspech zožala Vavrová už v roku 1994, keď jej videofilm Kráľ umiera získal na prestížnom festivale Prix Italia cenu za najlepšiu réžiu. Znamenajú získané ocenenia pre tvorcu napríklad výhodu v tom, že dostáva ponuky na spoluprácu od filmových a televíznych produkcií?

"Je to paradox, ale na Slovensku je reakcia presne opačná. Je bežnou praxou, že v zahraničí ocenený tvorca zo závisti nedostane u nás ďalšiu šancu nakrúcať. Bola by som rada, keby sa táto situácia nezopakovala, pretože mám v talóne množstvo zaujímavých tém a scenárov," hovorí režisérka, ktorá sa popri hranej tvorbe venuje aj dokumentom. "Pripravujem niekoľko nových projektov, dokumentárnych filmov, ale najmä deväťdielny seriál zo života našich súčasníkov Strmé sady. Je o ľuďoch žijúcich na nemenovanom sídlisku, s ich každodennými problémami, radosťami, ale aj starosťami. Držte nám palce, aby sme zohnali peniaze a konečne by znovu mohol vzniknúť podobný pendant, ako bol napríklad český seriál Život na zámku alebo Hotel Herbich," odkazuje Vavrová.

JOZEF ŠVOLÍK

obsah | kultura - kultúra