Skupinu Vetroplach odvialo až do Holandska

Mladá bratislavská skupina Vetroplach cez uplynulý víkend vymenila slovenské kluby za zaujímavý výlet do Holandska. Namiesto návštevy populárnych coffee-shopov a skúmania, či krajina skutočne leží pod hladinou mora, sa v mestečku Groningen kapela zúčastnila na medzinárodnom hudobnom festivale Eurosonic 2005.

"Počas koncertu sa nám podarilo pritiahnuť ľudí. Myslím, že sme mali úspech. Aj keď sme spievali po slovensky a publikum nám nič nerozumelo. Zdalo sa im to exotické a dosť nám medzi pesničkami tlieskali, dokonca sa aj tancovalo," hovorí o prvom výlete skupiny za hranice Slovenska jej gitarista Tomky.

"Vetroplaši", minuloroční víťazi súťaže talentov Coca-Cola Pop Star, sa predstavili na tej istej akcii, kde pred rokom vystúpila aj speváčka Zuzana Smatanová. Skupina odohrala 45-minútový set, po ktorom ich zvukári klubu pochválili, že predviedli výborný výkon. "Smiali sme sa, že nám povedali, že naša hudba je originálna, že sa na nič nepodobá," hovorí gitarista o zvuku kapely, ktorú slovenskí poslucháči prirovnávajú k Le Payaco alebo Hexu. Po návrate si Vetroplaši pochvaľovali, že Eurosonic, na ktorom sa zúčastnilo až 150 interpretov z celej Európy, bol alternatívne ladený. Nad hip-hopom a elektronikou prevládali hlavne gitarové skupiny. "Záujem o festival bol veľký. Kluby boli natrieskané ľuďmi, nedalo sa vôbec hýbať. Bolo tam veľa dobrých skupín. Mne sa zapáčili napríklad rokenroloví Sons and Daughters. Minulý rok sa na festivale predstavili vtedy neznámi Franz Ferdinand pred vydaním ich debutového albumu," hovorí Tomky o obľúbenej skupine, vyhrávajúcej ceny na oboch stranách Atlantiku.

Hudba Vetroplachov, ktorých pesničku Tak to ide každý deň v súčasnosti hrávajú slovenské rádiá, je našou odpoveďou na britpop s príchuťou legendárnej skupiny Prúdy zo 60. rokov. Ich debutový album Ak vás omrzeli jednofarebné šarkany vyšiel na jeseň 2004. Vetroplaši, čiže spevák basgitarista Jozef V., bubeník Čunďo, gitarista Tomky a klávesák Veslo, sa v zime chystajú do štúdia nahrať nový singel.

PETER BÁLIK

obsah | kultura - kultúra