Hrdinovia na Slovensku

Turné Slovenského divadla VHV z juhoslovanskej Starej Pazovy po Slovensku sa uskutoční v dňoch 21.-28. februára. Ich predstavenie HRDINOVIA B. S. Timravy najskôr uvidia návštevníci Štátneho divadla v Košiciach, nasledovať budú Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, Divadlo SNP v Martine a domy kultúry v Bardejove, Púchove a Belej pri Martine.

Samotné turné slovenského divadla zo Starej Pazovy po našej republike podporuje US Steel z Košíc a na organizačnom zabezpečení celého podujatia sa významne podieľa Dom zahraničných Slovákov z Bratislavy.

Predstavenie dramaturgicky a réžijne pripravil popredný juhoslovanský režisér Miroslav Benka, známy i slovenskej divadelnej verejnosti. Na dramatizáciu poslednej Timravinej novely Benku podnietili tragické udalosti v Juhoslávii, ktoré v poslednom desaťročí plnili novinové stránky svetových periodík. Divadelnú výpoveď skúseného pazovského súboru umocňujú svojská scénografia, ktorú tiež navrhol Miroslav Benka a pôsobivé kostýmy, ktoré mal na starosti Peter Čanecký. Benka obsadil úlohy jednotlivých postáv overenými hereckými menami. Okrem staropazovského hereckého barda Petra Lazára, v hlavných úlohách vystupujú Zdenko Kožík, Alexander Bako, Ján Vereš, Ján Záborský, Lýdia Gedeľovská a Vladimír Vereš. Zá úlohu Širického získal Alexnder Bako cenu za najlepšie stvárnenú mužskú postavu na Festivale divadiel Srbska v Kule v roku 2000. Práve na tomto festivale bolo predstavenie Hrdinovia vyhlásené za najlepšie ochotnícke predstavenie v Juhoslávii a to i v konkurencii srbských a inorečových súborov. Miroslav Benka bol ocenený za najlepšiu scénografiu. Pazovskí ochotníci navštívili s týmto predstavením mnohé profesionálne a neprofesionálne scény v Juhoslávii, okrem iného vystupovali aj v Národnom divadle v Pančeve, Srbskom národnom divadle v Novom Sade ale i v Báčskom Petrovci, Kovačici atď.

Zájazd na Slovensko sa koná v predvečer stého výročia slovenského divadelníctva v Starej Pazove. Prvé predstavenie v Starej Pazove sa totiž uskutočnilo v roku 1903 a jeho režisérom bol Vladimír Hurban, syn Jozefa Miloslava Hurbana, ktorého s ešte väčším oduševnením nasledoval jeho syn Vladimír Hurban Vladimírov - VHV, významný slovenský dramatik z medzivojnového obdobia. Od roku 1980 je "dvorným" režisérom pazovského divadla Miroslav Benka. Práve jeho inscenácie Básnik a žena Jána Smreka, Hmla na úsvite Mila Urbana, Salome 82 Oscara Wildea, Nešťastná Kafina J. J. Zmaja, Zem VHV zaradili pazovský divadelný súbor medzi najlepšie ochotnícke súbory v Juhoslávii. Benkova spolupráca s pazovskými divadelníkmi vyvrcholila autorským predstavením - choreodrámov - SOS, s ktorou úspešne účinkovali na mnohých profesionálnych festivaloch: MESS v Sarajeve, World theatre festival Halden (Nórsko), BITEF, Belehrad, Sterijovo pozorje v Novom Sade, ale i na Divadelnej Nitre a Scénickej žatve.

LADISLAV ČÁNI

obsah | kultura - kultúra