Wajda sa môže inšpirovať aj na Slovensku

Čestným hosťom tohtoročného Febiofestu je jeden z najvýznamnejších poľských a svetových režisérov Andrzej Wajda.

Jeho najnovším projektom je film o masakre v Katyni. Film by chcel začať nakrúcať už tento rok. Je možné, že sa inšpiruje aj na Slovensku, pretože trnavské Divadlo Jána Palárika má v repertoári hru, ktorá sa týka tejto témy."Najviac sa venujem príprave scenára filmu o Katyni, je to komplikovaná téma nielen preto, že celé roky bola tabu, ale ťažko nájsť správnu formu, ako ju preniesť na plátno," povedal včera pred novinármi Wajda. Pri masakre, ktorú červenoarmejci spáchali v roku 1940 na príkaz Stalina v mestečku Katyň, bol popravený aj otec Andrzeja Wajdu.

Vo viacerých filmoch sa venuje vojne a holokaustu. Je to podľa neho téma, ktorú zo seba musíme dostať von. Niektoré svoje filmy mohol kvôli cenzúre nakrútiť až po roku 1989. Bolestivou skúsenosťou však preňho je, že mládež o jeho filmy veľký záujem nemá, neoslovuje ich ani téma boja za slobodu. "V poslednom období som nakrútil tri filmy a bol som prekvapený. Moji diváci už do kina nechodia, sedia doma v papučiach," konštatoval slávny režisér.

Okrem filmárskej tvorby sa Wajda venuje aj výtvarnému umeniu. Spoluzakladal Centrum japonského umenia v Krakove a jeho snom je postaviť galériu, ktorá by spojila umenie Európy a Ďalekého východu. "Pozemok som už kúpil," povedal.

Andrzej Wajda je hosťom Febiofestu od stredy, keď v Bratislave otvoril výstavu svojich kresieb z ciest po Japonsku. Na festivale ho sprevádza manželka Krystyna Zachwatowicz-Wajda, ktorá s ním aj spolupracuje ako herečka i kostýmová výtvarníčka. V bratislavskom kine Mladosť môžete jeho filmy vidieť do nedele.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | kultura - kultúra