Výstava "Zapomenutí Češi v Mnichově"

Ve čtvrtek 26. ledna 2006 měla v centru Mnichova nedaleko Městského muzea (ASZ Altstadt, Sebastianplatz 12) vernisáž zajímavá výstava ke 130. výročí založení České besedy, kterou připravil s využitím finančního příspěvku MZV ČR Sportovní a kulturní spolek Sokol Mnichov (SKV Sokol München).

Výstava nazvaná "Umělci, krejčí, diplomaté. Zapomenutí Češi v Mnichově" vyplynula z původně laického zaujetí o minulost české komunity a jejích spolků v bavorské metropoli. Výsledek však překvapil profesionální úrovní výběru exponátů, suverénně zpracovanými doprovodnými texty i dobrým výtvarným uspořádáním. Výstava je z velké části dílem paní Jitky Scholz, jednatelky SKV Sokol Mnichov, jíž se podařilo sehnat jedinečné exponáty a na základě pečlivého studia vytvořit koncepci výstavy, kterou konzultovala s univerzitními znalci problematiky.

Vernisáž výstavy navštívili nejen čeští krajané z Mnichova a okolí, ale i z Norimberka, a také řada německých zájemců z mnichovské univerzity, z Collegia Carolina, Domu bavorských dějin, mnichovského magistrátu, ze Spolku Adalberta Stiftera aj. Vernisáže se zúčastnila i profesorka Dr. Monika Glettler z würzburské univerzity, známá svými pracemi o vídeňských Češích.

Výstava potrvá do 9. března a uvažuje se o její putovní instalaci v dalších bavorských městech.

GENERÁLNÍ KONZULÁT ČR V MNICHOVĚ

obsah | kultura - kultúra