Zemřel inspirativní excentrik

Ladislav Zajíček, jeden z těch, kdo v dobách normalizace odmítali ohnout hřbet, zemřel 8. prosince ve věku 54 let na rakovinu.

Se svou pověstnou nezdolností se tehdy věnoval činnostem, které byly v "oficiální" sféře vyloučené. V rámci tehdejšího Svazu hudebníků (v němž vznikla též Jazzová sekce) vytvořil Zajíček Sekci mladé hudby - název zavádějící, a v dané situaci tudíž docela praktický. Pomáhal těm, jimž totalitní agentury znemožňovaly činnost, vydával alternativní rockový časopis Kruh, v Lucerně uspořádal vzpomínkový koncert na Jana Wericha, organizoval videoprojekce a pravidelná vystoupení na Baráčnické rychtě, například Oldřicha Janoty; dokonce vydal několik hudebních monografií (John Lennon, Frank Zappa, Vladimir Vysockij).

Jestliže vás zajímalo skutečné, žijící rockové dění, a nikoli jeho "oficiální" maska, na Zajíčka jste tehdy museli narazit. Pro své kolegy byl jedním z pozitivních a inspirativních excentriků: kancelář i byt měl v suterénních místnostech poblíž Újezdu, pracoval do pozdních ranních hodin, spal na zemi a ze své "jamky" vycházel zřídka. Hudbě se však věnoval jen dočasně. Podobně jako řada jeho generačních kolegů byl motivován fenoménem "společného nepřítele". Jeho aktivita vycházela z potřeby získat zpět alespoň část svobody, kterou nám tehdejší režim tiše znárodnil. Po listopadu 1989 se tak vrátil ke své druhé největší zálibě, k počítačům. Na jeho hudební minulost však nelze zapomenout. Před časem ji zrekapituloval Jan Burian, jeden z písničkářů zastupovaných Sekcí mladé hudby, a Ladislava Zajíčka si pozval do svého TV pořadu Posezení s...

PETR DORŮŽKA

obsah | kultura - kultúra