Cena Vojtecha Zamarovského poprvé pro Čecha

Cenu Vojtecha Zamarovského, první pro českého spisovatele, získal letos podle slov předsedy slovenského Klubu literatury faktu Jozefa Leikerta ten nejlepší adresát: Miroslav Ivanov (1929-1999).

"Bylo pro něho typické, že se nespokojoval studiem archívních dokumentů a hledáním památníků. Svou tvorbou nutil odborníky, aby jeho hypotézy ověřovali a prozkoumávali nejen v terénu, ale i v laboratořích a na dalších výzkumných pracovištích. V nejednom případě boural uznávané mýty, kladl otázky tam, kde se dosud nikdo na nic neptal," uvedl.

Další dvě ceny porota udělila Ladislavu Švihranovi, autorovi asi dvaceti knižních titulů, a Emilu Benčíkovi, tvůrci nespočetných rozhlasových relací zvaných feature (pravidelná rubrika). Slavnostní předání se uskutečnilo v Bratislavském studiu Slovenského rozhlasu, který bohatý komponovaný pořad natočil jako veřejnou nahrávku. Zazněla v něm nejen laudatia, ale také nahrávky rozhovorů, úryvky z knih a z rozhlasové relace o Alexandru Dubčekovi, ve které Benčík zachytil dramatické události po okupaci Československa v roce 1968, z níž ještě po více než třiceti letech běhal mráz po zádech.

Ženu a dceru Miroslava Ivanova, předsedu Obce spisovatelů Antonína Jelínka, Karla Richtera spolu s dalšími autory přijal prezident Slovenské republiky Rudolf Schuster. Neformální rozhovor o literatuře, o cestách, jak konkrétně obohacovat kontakty spisovatelů obou zemí, které v případě tohoto žánru byly a jsou příkladné nejen vzhledem k poslední zbylé československé ceně - E. E. Kische -, inspiroval obě strany. Na závěr návštěvy věnoval Schuster hostům svou sedmnáctou knihu Muž s dvěma srdci vydanou u příležitosti Dne obětí holocaustu a rasového násilí.

(PK), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra