Minister kultúry udelí ceny Zamarovskému a Labudovi

Cenu ministra kultúry SR sa Rudolf Chmel rozhodol udeliť Vojtechovi Zamarovskému a Mariánovi Labudovi.

Odovzdávanie cien sa uskutoční v utorok popoludní v účelovom zariadení Ministerstva kultúry SR na Bielej ulici v Bratislave. Vojtech Zamarovský (1919) bude ocenený za mimoriadny prínos k rozvoju slovenskej literatúry. Zo zdravotných dôvodov sa však na odovzdávaní cien osobne nezúčastní. Napísal 11 kníh literatúry faktu, ktoré boli preložené do 11 jazykov a na Slovensku a v Čechách vyšli v mnohých vydaniach v náklade takmer dvoch miliónov výtlačkov. Prekladá z angličtiny, francúzštiny, nemčiny a latinčiny. I keď dlhé roky žije v Čechách, je členom Spolku slovenských spisovateľov, neustále sleduje dianie na Slovensku a čulo sa zaujíma o život v Trenčíne. V rokoch 1999 2003 vydavateľstvo Perfekt vydalo jeho súborné dielo, teraz začína vychádzať v češtine. Je nositeľom Pribinovho kríža I. stupňa, Ceny Egona Ervina Kischa a mnohých ďalších vyznamenaní a ocenení.

Marián Labuda (1944) získa Cenu ministra kultúry SR za mimoriadny prínos k rozvoju slovenského umenia. Zakladal legendárne generačné Divadlo na korze, pôsobil na Novej scéne i v činohre Slovenského národného divadla, hosťoval i na mnohých českých scénach. Vytvoril viac ako 100 dramatických postáv, množstvo televíznych, rozhlasových a najmä filmových postáv v slovenských, českých a nemeckých filmoch. Získal aj cenu Český lev 1996 za mužskú úlohu vo filme Martina Šulíka Záhrada.

Medzi ministrom ocenenými osobnosťami za rok 2003 je aj Michal Harpáň, ktorý získal cenu za výrazný prínos k literárnej kultúre Slovákov vo Vojvodine a k teórii literatúry na Slovensku. Cenu udelil minister aj Víťazoslavovi Hroncovi, ktorý bol ocenený za významné básnické dielo, ktorým obohatil slovenskú literatúru a zásluhy o rozvoj literárnej kultúry Slovákov vo Vojvodine. Obom oceneným odovzdal minister kultúry Rudolf Chmel ceny osobne počas svojej návštevy v Srbsku a Čiernej Hore 12. novembra.

SME

obsah | kultura - kultúra