Zájmy filmařů bude hájit Filmová rada

Zástupci profesních asociací, filmových festivalů a kinematografické instituce a školy založili dnes v Praze Filmovou radu, která chce prosazovat posílení pozice filmařů a vytvořit nový zákon o kinematografii. Zákon o kinematografii by měl podle zakladatelů rady pokrývat oblast filmové tvorby a průmyslu, filmových institucí, školství i dalšího vzdělávání. "Po neschválení osm let připravované novely zákona o Státním fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie letos v květnu se uskutečnila řada jednání s politickými představiteli. Ve spolupráci s filmaři začalo ministerstvo kultury připravovat nový zákon o kinematografii.

Ze všech těchto diskusí vzešla potřeba vzniku Filmové rady reprezentující celou filmovou obec," řekla Helena Uldrichová z České filmové komory.

Filmová rada bude podle ní koordinovat a prosazovat připravovaný zákon o kinematografii a informovat své členy o postupu prací. Mluvčími rady byli zvoleni Helena Třeštíková, Ivo Mathé a Jiří Bartoška. Ten také na začátku července inicioval z pozice prezidenta karlovarského festivalu jednání filmařů s politickou reprezentací přímo na této přehlídce.

Předseda ODS Mirek Topolánek tehdy uvedl, že nesplněný úkol minulé vlády, vytvořit střešní zákon o kinematografii, bude jednou z priorit potenciální vlády, kterou sestavuje. O legislativním řešení finanční situace kinematografie tam filmaři hovořili i s prezidentem Václavem Klausem. Podle něj je nepochybně úkolem státu, aby se pokusil udržet kvalitu i kvantitu domácí filmové tvorby. Přičemž spory se nevedou o peníze, ale o to, jakými mechanismy je do filmu dostat, uvedl tehdy.

Členy Filmové rady jsou například profesní asociace a sdružení producentů, kameramanů, provozovatelů kin a multiplexů, režisérů, střihačů a scenáristů. Dále Asociace českých filmových klubů, Česká protipirátská unie, Český filmový a televizní svaz Fites, Institut dokumentárního filmu a Unie filmových distributorů.

Z festivalů jsou v radě zastoupeny mimo jiné přehlídky v Karlových Varech, Zlíně, Jihlavě a Plzni, Letní filmová škola v Uherském Hradišti, Febiofest a Anifest.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | kultura - kultúra