Odišli dve veľké spisovateľky

Obľúbená spisovateľka kníh pre deti a mládež Mária Ďuríčková a jedna z najúspešnejších slovenských autoriek Hana Zelinová už nie sú medzi nami.

Ďuríčková zomrela v pondelok večer v Bratislave vo veku 84 rokov, v utorok ráno tento svet vo veku nedožitých 90 rokov opustila aj Hana Zelinová.

Zelinovej "najpopulárnejšou knihou bola románová trilógia o histórii turčianskeho zemianskeho rodu Alžbetin dvor, deti asi najviac poznajú Jakubka," bilancoval jej vnuk. Aj napriek vysokému veku mala rozpísanú novú knihu. Podľa neho však rukopis nie je v takom stave, aby ho bolo možné vydať. Zelinovej vyšli viaceré nové knihy aj v 90. rokoch. Termín rozlúčky zatiaľ nie je známy.

Hana Zelinová napísala 31 románov, 17 kníh pre mládež, 25 rozhlasových hier, scenáre k 18. televíznym filmom a inscenáciám a jeden k celovečernému filmu. Pôsobila aj v detskom časopise Zornička (1962 - 1970). Jej knižky vyšli v 15. jazykoch. Spisovateľka, narodená 20. júla 1914 a vyhlásená za osobnosť Turca 2002, svoje rodisko Vrútky spomína takmer v každej knihe.

Zelinová vo svojej tvorbe nadväzovala na prózu slovenského naturizmu, ktorý má sklony k romantizujúcemu, rozprávkovo štylizovanému príbehu. Najzreteľnejšie sa to črtá v jej románe Anjelská zem (1946). Na prelome 50. a 60. rokov sa venovala aj písaniu pre deti a mládež.

Mária Ďuríčková je autorkou známych postavičiek, ako sú Dánka a Janka, Guľko Bombuľko alebo Janček Palček. Pripravila aj viacero kníh s povesťami, ktoré sa často viažu na minulosť Bratislavy a jej okolia. Nedávno vyšli Bratislavské povesti, Sestričky z Topánika a Braček z tekvice. Chystá sa ešte reedícia Zlatej brány. Jedným z vrcholov jej prozaickej tvorby je Májka Tárajka. Motívy ľudovej slovesnosti spracovala v dielach ako Dunajská kráľovná, Prešporský zvon, Panenská veža na Devíne.

Ďuríčková, vlastným menom Masarykova, sa narodila 29. septembra 1919 vo Veľkej Slatine, študovala na učiteľskom ústave v Lučenci a v rokoch 1947 až 1949 popri zamestnaní slovenčinu a ruštinu na UK v Bratislave. Od roku 1939 bola učiteľkou v Hornom Tisovníku, Žitnej, Šajbe a Omastinej, od roku 1945 učila v Bratislave. Od roku 1951 sa jej meno začalo objavovať na stránkach časopisov Družba a Zornička, od roku 1959 bola redaktorkou vo vydavateľstve Mladé letá, od r. 1969 šéfredaktorkou časopisu Slniečko.

Spisovateľkine diela preložili do viac ako dvadsiatich jazykov. Posledná rozlúčka s Máriou Ďuríčkovou bude v pondelok 22. marca o 12.45 h v bratislavskom krematóriu.

(mak), PRAVDA

obsah | kultura - kultúra