Český filmový festival v Zimbabwe

Ve dnech 26. listopadu až 1. prosince 2003 uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Harare v pořadí již 2. ročník českého filmového festivalu.

Zatímco v roce 2002 byl festival věnován moderním českým filmům (např. "Musíme si pomáhat"), letošní festival představil zimbabwským divákům nejúspěšnější české filmové komedie 20. století. Pod názvem "Laugh with Us - The Best Czech Film Comedies" bylo v kině Elite 100 promítnuto celkem sedm filmů: "Vesničko má středisková", "Vrchní, prchni!","Sestřičky", "Jak básníkům chutná život", "S tebou mě baví svět", "Tři veteráni" a "Jako jed".

Několik set diváků, kteří představení českých komedií navštívili, velmi ocenilo i "come back" Josefa Abrháma v hlavní roli filmu "Vrchní, prchni!". Tento film byl už totiž v Zimbabwe promítán a v polovině 80. let dokonce získal jednu z cen na hararském Mezinárodním filmovém festivalu. Na Oscara nominovaný snímek "Vesničko má středisková" zimbabwský recenzent z deníku "The Daily Mirror" označil za "a small treasure, but a real one" - "malý, ale skutečný poklad".

Filmový festival upoutal rovněž pozornost místních médií. Obsáhlé články publikovaly mj. ústřední deník "The Herald", deník "The Daily Mirror" a týdeník "The Standard". O filmovém festivalu a českém filmu vůbec se dozvěděli i televizní diváci jediné místní celoplošné stanice "ZBC", kde vystoupil velvyslanec ČR Jaroslav Olša, jr. v programu "This Morning".

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra