Zlatý dům evropské kultury v Českých Budějovicích

Kulturní nabídku Českých Budějovic obohatí od února Zlatý dům evropské kultury, v němž vznikne i galerie moderního, především digitálního umění. Jeho tvůrci chtějí pravidelně představovat kulturu dalších zemí, například pořádat setkání spisovatelů, filmařů či architektů. Bude tam i škola, umělecké kurzy a módní přehlídky.

Podle akademického malíře Josefa Geršla je v českobudějovické kultuře hodně prázdných míst, například pro digitální umění, které dosud nemělo žádný prostor. Tím by měla být nová galerie jedinečná.

Galerie byla slavnostně otevřena ve čtvrtek, ale první akce pro veřejnost se budou konat až v únoru. Mimo jiné zde začnou také kurzy večerního kreslení pro budoucí studenty vysokých uměleckých škol, které ve městě chybějí. Město dále nedisponuje dostatkem výstavních ploch a zatím nemělo příliš co nabídnout zahraničním umělcům, kteří se tam chtěli prezentovat. To by měla nová galerie změnit. Josef Geršl chystá spolupráci se Slovenskem, Itálií a Německem, navazuje kontakty s Francií a chce využít také vztahů s Irskem, které před několika lety navázali budějovičtí výtvarníci.

Objekt byl původně součástí měšťanského pivovaru, poslední roky byl na místě nové galerie zpustlý dvůr. Geršl ho ve spolupráci s architektem Jaromírem Kročákem přetvářel v atypické reprezentační prostory více než deset let. Mimo jiné dovnitř instalovali tři žulové pilíře vysoké pět metrů a vážící čtyři tuny. Ve sklepení objevili i gotický portál z roku 1400.

Předností galerie bude moderní audiovizuální technika, náklady na základní vybavení Geršl odhadl na dva miliony korun a na roční provoz zhruba 1,5 milionu. Galerie se bude ucházet i o příspěvek z evropských fondů.

ČTK

obsah | kultura - kultúra