Zlíntalent vyhrála Slovenka

S písní Vyznanie zvítězila v 9. ročníku Zlíntalentu osmnáctiletá Slovenka Ivana Poláčková z Pezinku, kterou do soutěže přihlásil slovenský hudebník Vašo Patejdl. O osudu jedenácti finalistů rozhodla v sobotu večer ve vyprodaném Městském divadle porota, v níž se sešli například Ondřej Soukup, Miloš Skalka, Ivan Rössler, Janis Sidovský nebo američtí skladatelé Alan Roy Scott, Jorge Corante a Michael Jay.

"Jsem šťastná, protože celý svůj život nechci nic jiného než zpívat. I když teď je můj nejbližší cíl dobře odmaturovat na obchodní akademii," řekla vítězka a zároveň jediná finalistka ze zahraničí.

Soukup poukázal na průměrné výkony

Do finále se tentokrát ze 453 přihlášených probojovali téměř sami budoucí profesionálové v oboru - studenti konzervatoří a dalších uměleckých škol. Přesto podle porotce Ondřeje Soukupa převažovaly průměrné výkony. "Pro mě byla překvapením účast jediného kluka ve finále. Jinak podle mě byla zajímavá jen vítězka. Ivaně pomohla dobře vybraná a dobře zazpívaná písnička, ale i tak byl její projev trochu dietní."

Vítězka získala pozlacenou sošku, 30 tisíc korun, náhrdelník s černou perlou ve stejné hodnotě a možnost účastnit se mezinárodního festivalu Universetalent Prague a dalších festivalů v zahraničí.

Na druhém místě skončila Lucie Chlumská z Brna, na třetím Zuzana Miková z Vlachovic u Nového Města na Moravě. Finále autorské soutěže vyhrála již v pátek večer romská kapela pěti mladíků z Rokycan.

Pořadatelská agentura Eso Music Production zvažuje, že jubilejní 10. ročník rozšíří o galavečer, na kterém vystoupí vítězové minulých ročníků.

BLANKA KOVANDOVÁ

obsah | kultura - kultúra