Zomrel český filmový režisér Josef Pinkava

Vo veku 86 rokov zomrel v stredu v Zlíne režisér a scenárista Josef Pinkava. Pinkava pracoval štyri desiatky rokov v zlínskych filmových ateliéroch. V Zlíne sa výrazne podieľal na zrode dramaturgickej skupiny detského filmu a zlínskeho filmového festivalu pre deti a mládež.

Do Filmového štúdia nastúpil v roku 1946 a už po dvoch rokoch asistovania mohol samostatne nakrútiť svoj prvý školský film Cement, za ktorý si z Mariánských Lázní odviezol čestné uznanie festivalu.

Počas desiatich rokov odovzdal ďalších šesťdesiat filmov a podpísal sa pod štyri filmy, na ktorých spolupracoval s režisérkou detských filmov Hermínou Týrlovou. Koncom 50. rokov využil Pinkava ponuku a nakrútil prvý krátkometrážny hraný detský film s názvom Pětikoruna. V Zlíne sa tak zrodila dramaturgická skupina hraného detského filmu. Napriek tomu, že mnohé Pinkavove tituly boli nakrútené pred 30 rokmi, dodnes sú vysielané televíznymi stanicami v Českej republike i v zahraničí.

Josef Pinkava sa narodil v roku 1919 v Dobrošove na Náchodsku. Po absolvovaní gymnázia a Učiteľského ústavu pôsobil ako učiteľ. Od roku 1942 do roku 1943 bol nasadený v uhoľných baniach v Malých Svatoňoviciach. Medzi jeho celovečerné filmy patria napríklad Prázdniny s Minkou, Ivana v útoku, Neobyčejná třída, Kočky neberem, Automat na přání, Kapitán Korda, Metráček, Chlapi nepláčou, Kopretiny pro zámeckou paní alebo Pohlaď kočce uši.

ČTK

obsah | kultura - kultúra