Zomrel Miro Procházka

V utorok zomrel novinár, spisovateľ a prekladateľ Miro Procházka. Bol autorom viacerých básnických zbierok, kníh reportáží, rozhlasových hier, venoval sa i divadelnej, filmovej a literárnej kritike, publicistike.

Narodil sa 1. augusta 1921 v Žiline. Štúdium na Vysokej škole obchodnej absolvoval v roku 1945. Do sveta literatúry vstúpil v roku 1940 v časopise Nový svet, v tom istom roku aj básňami v Zborníku najmladších autorov. Jeho prvá zbierka Vejárom tvojich mihalníc vyšla v roku 1943. Už počas študentských čias spolupracoval so Smrekovým časopisom Elán a Lukáčovou Tvorbou. Neskôr bol redaktorom Kultúrneho života, od roku 1980 šéfredaktorom Filmu a divadla. Jeho kniha Arrivederci Roma je denníkom z rímskej olympiády, doplneným o postrehy z každodenného života Talianov, v Moste cez rieku Inn píše o Zimných olympijských hrách v Innsbrucku i kráse Álp.

V oblasti dramatickej tvorby debutoval rozhlasovou hrou Kráľovstvo za šesták v roku 1953. Napísal napríklad divadelné hry Dnes večer predstavenie odpadá či Slávik a ruža, ale aj kabaretný muzikál Aj tak sa môže. Preložil napríklad Williamsovu hru Zostup Orfea, Beckettovo Čakanie na Godota, Nebo na zemi a Ťažkú Barboru Voskovca a Wericha.

V posledných rokoch svojho života pokrstil mnohé knižky významných autorov, pričom úryvky z nich čítala jeho manželka herečka Mária Kráľovičová. Medzi významné osobnosti ho zaradil spisovateľ Slávo Kalný, ktorý pripravuje jeho profil do druhého pokračovania svojej knihy Páni novinári.

TASR

obsah | kultura - kultúra