Zomrel básnik a kňaz Štefan Sandtner

Vo veku deväťdesiat rokov zomrel v pondelok vo Fakultnej nemocnici v Bratislave salezián, kňaz a básnik katolíckej moderny Štefan Sandtner.

Narodil sa 30. apríla 1916 v Pezinku, vyštudoval saleziánske gymnázium a teológiu na Gregoriánskej univerzite v Ríme. V roku 1943 bol vysvätený za kňaza a stal sa redaktorom časopisu Don Bosko.

V máji 1951 ho počas liečenia v nemocnici v Bratislave zatkla ŠtB a 22. februára 1952 bol odsúdený "za velezradu" na pätnásť rokov väzenia.

Do slovenčiny preložil vyše tridsať diel z rôznych jazykov. Autorské dielo a prekladaná literatúra z rúk Štefana Sandtnera vyšli doteraz v celkovom náklade vyše pol milióna exemplárov. Najvlastnejším prínosom Štefana Sandtnera do slovenskej literatúry je jeho poetické dielo s hlbokou duchovnosťou a dokonalou formou, ktorá vzbudila obdiv a pozitívne hodnotenie u zahraničných literárnych kritikov.

Rozlúčka so zosnulým kňazom a básnikom Štefanom Sandtnerom bude v piatok 18. augusta o 14.00 h vo farskom Kostole sv. Jána Bosca v Bratislave - Trnávke.

SITA

obsah | kultura - kultúra