Muž, na kterého sází český fotbal

Elitní fotbalový útočník Milan Baroš byl podle očekávání nominován na mistrovství světa. Bude dost rychlý a nebezpečný?

Reprezentační trenér Karel Brückner napsal včera podle očekávání jeho jméno na soupisku hráčů pro mistrovství světa. Stane se fotbalový útočník Milan Baroš hvězdou šampionátu?

O Barošově nominaci na mistrovství světa nebylo pochyb. Útočník patří ve fotbalové reprezentaci mezi nepostradatelné. Když před nedávnem postihlo Baroše zranění, kdekdo strnul. Byly to dlouhé hodiny do příštího dne, než se ukázalo, že nejde o nic vážného. Pokud by fotbalista na šampionát nejel, velmi citelně by to oslabilo tým.

V čem je vlastně útočníkova největší síla? Když trenér národního týmu Karel Brückner udílel těsně před jedním zápasem taktické pokyny, prohlásil mimo jiné: "Vpředu je Baroš, to je divoká svině."

Baroš coby divoká svině? Možná zní tohle přirovnání lehce hanlivě, avšak na útočníka se skutečně hodí. S nezadržitelnou rychlostí a energií proniká český útočník mezi obránce soupeře a rozvrací jeho defenzivu. I Baroše tato charakteristika překvapila. Zároveň však ve své autobiografii přiznává: "Bylo to výstižné, a přitom vtipné." Krenomé jednoho z nejnebezpečnějších útočníků Evropy přispívá i další vlastnost. "Milan dá dva góly a teprve po zápase se zeptá, proti komu jsme vlastně hráli," vystihuje v nadsázce Brückner, jaká je Baroš šťastná povaha - je mu v podstatě jedno, zda nastupuje do důležitého zápasu, nebo k bezvýznamnému přáteláku. Zatímco například jiná česká star, Pavel Nedvěd, sama sebe vyčerpává pocitem obrovské odpovědnosti za tým, Baroš většinou vypadá, jako by si šel fotbal na hřiště užít.

Za slávou jezdil favoritem

Sanitka musela zabrzdit asi kilometr před porodnicí. Dojet už nestihla. Milan Baroš se narodil nad ránem 28. října 1981 na světelné křižovatce ve Valašském Meziříčí. Je v tom jistá symbolika, že už při porodu byl budoucí fotbalista rychlý. Ta vlastnost mu zůstala dodnes: když má vrcholnou formu, je s míčem u nohy k nezastavení. Navíc k tomu, aby se stal vrcholným fotbalistou, si zřejmě nemohl vybrat lepší místo původu. Z Vigantic, obce na Valašsku, sálá jakési fotbalové "genius loci". Vigantice mají sice jen tisíc obyvatel, ale kromě Baroše z ní pochází i další reprezentant René Bolf, jenž byl do poslední chvíle ve hře o nominaci na šampionát, a také špičkový fotbalista Radim Kučera.

V Barošově případě zapracovaly pravděpodobně i geny. Také jeho otec byl velmi nadějný fotbalista. V mládí k němu dokonce přilétla nabídka z Baníku Ostrava, on však odmítl, což prý považuje za svou životní chybu. Když tedy přišla stejná nabídka pro dvanáctiletého syna, neváhal. "Každé odpoledne na mě táta čekal před školou a favoritem mě vezl 60 kilometrů na trénink do Ostravy," vzpomíná Baroš. "Byla to od něho docela oběť, ale myslím, že ji podstupoval rád."

V ostravském Baníku vstoupil Baroš do vrcholového fotbalu. Rovnou odtud přestoupil do slavného anglického klubu FC Liverpool a stal se hvězdou mezinárodního formátu.

Sázka na kanonýra

Když mu sedne zápas a má fazonu, vypadá fotbal v Barošově balení jako "nesnesitelně" lehká záležitost. S absolutně top formou se hráč potkal předloni na mistrovství Evropy, kde jeho útočné nájezdy děsily protivníky. Baroš se stal s pěti góly nejlepším střelcem prestižního turnaje. "To je obrovský úspěch, asi největší v mém životě," přiznává kanonýr. Díky tomu bude český útočník už navždy zapsán do fotbalové historie. Přitom když za ním před evropským šampionátem přišli kamarádi v Anglii, kde tehdy hrál za Liverpool, že na jeho střelecký triumf na turnaji vsadí každý sto liber, doporučil jim, aby si raději tuhle sumu ušetřili...

Ještě jednu stopu do fotbalových dějin už Barošovi nikdo nevezme: minulý rok se stal spolu s krajanem Vladimírem Šmicrem, s nímž v Liverpoolu působil, prvním českým vítězem Ligy mistrů.

Dnes už Baroš v Liverpoolu není, krátce po fantastickém úspěchu přestoupil do jiného anglického klubu, Aston Villy v Birminghamu. Hned v prvním zápase dal gól, ale jinak si od sezony, jež skončila zhruba před deseti dny, sliboval víc. Rozhodně v ní nezářil. Zčásti za to mohla drobná zranění, kritici však Barošovi vyčítají i to, že se fotbalu nevěnuje naplno a každou volnou chvíli létá do Česka. "Dělám to se svolením klubu, navíc z Birminghamu do Prahy jsou to dvě hodinky letu," odmítá útočník výtky.

Tvář show byznysu

Úprky z Anglie do Prahy souvisí většinou s jeho nefotbalovými aktivitami. Ve vlasti je totiž Milan Baroš vyhledávanou celebritou. O mladém a atraktivním muži je každý drb dobrý. Veřejně se rozebírají třeba jeho vztahy, tím spíš, když je Baroš po krachu dlouhodobého poměru s modelkou Evou Kiliánovou nezadaný. Zvykl si fotbalista, že je věčně pod dohledem? Těžko říct. S deníkem Blesk, který přinesl reportáž o jeho soukromí, se už dlouhé měsíce nebaví.

Zato k fanouškům se chová maximálně vstřícně. Jednou hrála reprezentace v Teplicích a před východem ze stadionu se po tréninku mačkaly zástupy prosebníků o autogram či společnou fotografii. Fotbalisté by se museli prodírat k autobusu, což se jim příliš nechtělo. "Počkáme, až půjde Bary," dohodli se. A skutečně, takřka všichni se vrhli na Baroše, sotva vyšel ze dveří. Ostatní hráči se vcelku nerušeně dostali k autobusu.

Jak se plní sny

"Z jedné ložnice jsem udělal obrovský šatník, bez ladu a skladu se tam válejí hory oblečení. Džíny a kožené bundy, na to jsem fakt ujetý. A taky na boty. Posledně, když u mě byla mamka přes Vánoce, vyštrachala spousty věcí, které vůbec nenosím, a nacpala je do pěti obřích krabic. Po otevření skříní a botníků jsem zjistil, že na pohled neubylo prakticky nic. Skříně byly pořád stejně narvané."

Takto popisuje Baroš ve vlastním životopise svůj vztah k módě. Jestli jí není úplně posedlý, pak je jeho velkým koníčkem. "Bary zajde do značkového krámu a nakoupí klidně šestery džíny najednou," prozrazuje jiný reprezentant Vladimír Šmicer na svého nedávného spoluhráče z Liverpoolu.

Baroš tvrdí, že byl na oblékání fixovaný odjakživa. Rozdíl byl v tom, že dřív neměl tolik peněz. Dnes si může královsky placený fotbalista dovolit cokoli, což se zdaleka netýká jen módních triček a mikin. "Plním si své sny," prohlásil poté, co si koupil luxusní mercedes.

Peněz by nejspíš mohl mít ještě víc. Mnozí odborníci soudí, že Barošův marketingový potenciál není ještě dostatečně využit. Získat jeho tvář pro propagaci produktu je terno, za které se může draze platit. Fotbalista však nyní zdarma propůjčil svůj obličej pro předvolební kampaň ODS. Údajně z přesvědčení.

Naváže na Skuhravého?

Fotbal v televizi sledoval Baroš podle svých vzpomínek poprvé v roce 1990, kdy obdivoval, jak tehdejší československý reprezentant Tomáš Skuhravý nasázel pět gólů na mistrovství světa v Itálii.

Od té doby až do letoška národní tým na šampionátu chyběl. Absence trvala dlouhých šestnáct let a z někdejšího klučiny za tu dobu vyrostl muž, který by mohl na Skuhravého představení navázat. Přejí si to fanoušci i on sám. "Mistrovství světa je pro mě obrovskou výzvou," prohlašuje. Jestli tato výzva skončí úspěchem, zaleží do značné míry na tom, jak si bude počínat právě Baroš. Ale i kdyby se útočníkovi turnaj nepovedl, má jistotu, že u jedné skupiny přívrženců přízeň rozhodně neztratí. Dál po něm budou šílet ženy.

"Milane, zavolej mi, prosím tě, na mobil," čte svobodný a pohledný muž často ve vzkazech od mladých dívek. Telefonní číslo je skutečně přiloženo. Jednou našel v poště i dámské spodní prádlo.

Jistě, Milan Baroš je především výtečný fotbalista. Také však sexy symbol a manekýn se zálibou ve vybraném oblečení. A vděčné sousto pro bulvár. To vše z něho činí jednu z nejzajímavějších postav výběru třiadvaceti hráčů, kteří na prestižní turnaj pojedou.

FILIP SAIVER

obsah | osobnosti