Král bot z Kanárských ostrovů

Kdo zná Kanárské ostrovy - skalnaté a písčité, bude se možná divit, že právě tam vznikají nejkrásnější a nejelegantnější dámské boty. Ale kdo v této souvislosti slyšel jméno Blahnik, ten už se tolik divit nebude.

Řemeslo ševce, obuvníka, je zřejmě v českých genech a otec Španěla Manola Blahnika byl Čech. Matka Španělka přidala eleganci a fantazii a zrodil se mistr obuvnické módy, jehož výtvory doplňují modely nejznámějších módních návrhářů a zdobí nohy Diany Rossové, Raquel Welchové či Madonny.

Dnes šedesátiletý Manolo Blahnik se obuvníkem nevyučil. Do svých patnácti let bydlel na malém ostrově "jako v ráji" a jen tu a tam za ním přijel domácí učitel. Manolo hlavně plaval v moři, maloval a pro své želvičky navrhoval oblečky ze staniolu a pro opičku botky z růžového plátna. Teprve později ho rodiče poslali do školy do Francie, kde začal studovat soudní lékařství a práva, ale brzy toho nechal.

Fascinovaly ho ženy a jejich nohy. Zajímal se o ně téměř staromódně, měřil je, kreslil na pauzák, vyřezával modely bot z bukového dřeva. V roce 1971, když vytvořil své první boty pro show britského módního tvůrce Ossie Clarka, žádný velký úspěch to nebyl. Ale Manolo se dále učil, začal jezdit do Itálie a obchod se mu rozrůstal. Slavní jej začali brát vážně a s nadšením.

Dnes má Manolo Blahnik nejen původní londýnský "budoár" s prodejnou, ale i svůj "shop" v New Yorku a všechny významné americké obchodní domy odebírají jeho výtvory. Blahnik má úspěch i s podpatky, s nimiž měl původně problémy. Ve svém domě má Manolo po jednom páru bot z každého svého návrhu. Dnes je jich už přes deset tisíc, a tak Manolo přemýšlí o koupi sousedního domu, aby tam mohl mít všechny své výtvory v jedné vitríně.

Botiček pro ženy má tedy dost, ženu však žádnou. "Vystačím si sám," říká. Touží jen po třech věcech: pracovat, plavat a sem tam navrhnout další perfektní botu.

BOŘEK HOMOLA

obsah | osobnosti