Světoznámá česká výtvarnice Terry Haassová spolupracovala i s Picassem

Jednou z nejvýznamnějších letošních kulturních akcí je Rok s židovskou kulturou. Z podnětu pražského Židovského muzea, které si tak připomíná sto let svého založení, se do něj zapojila i řada mimopražských institucí. Ve čtvrtek byla v olomouckém Muzeu umění zahájena výstava české malířky s židovskými kořeny Terry Haassové. V Česku prakticky neznámá umělkyně žije už víc než půlstoletí v Paříži, kde spolupracovala i s Pablem Picassem.

Rodačka z Českého Těšína stačila ještě v r. 1939 ukončit studium v Olomouci, pak ale kvůli svému židovskému původu uprchla s rodinou přes Francii a Portugalsko do New Yorku.

"Vrátila se po válce do Paříže, kde pracovala v grafickém ateliéru La Courierre vedle takových velikánů jako Pablo Picasso, Miró, Chagall," upřesňuje kurátorka současné olomoucké výstavy Gina Renotiére. Jedná se o první retrospektivní výstavu Terry Haassové v České republice.

"Výstava Terry Haass představuje průřez její tvorby od 40. let až po současnost. Jsou tam zastoupeny grafická díla, malby, návrhy kostýmů, sochy a světelné realizace nebo realizace světelných plastik v maketách, které byly osazeny na mnoha místech světa."

Dílo Terry Haassové je dnes ve sbírkách světových muzeí a galerií ve Spojených státech i v Evropě. Kromě výtvarného umění se však věnovala i archeologii. Zúčastnila se rozsáhlých archeologických výzkumů v Izraeli, Turecku či Afghánistánu. Do České republiky se Terry Haassová vrátila poprvé před dvanácti lety a její účast na čtvrteční vernisáži v olomouckém Muzeu umění je velkou událostí. Umělkyně přitom zavzpomínala i na svá studia v Olomouci:

"Já ráda vzpomínám na Pöttingeum, protože tam jsem měla vážně dobré kamarádky a moc milé vychovatelky. Strašně jsme je vždycky štvali, to víte, děcka, co jsme tam dělali. V noci jsme zvonili se zvonem a vychovatelky se musely jít podívat, jestli někde nehoří. Byli tam ale moc dobří lidé a Olomouc mám velice ráda. Je to krásné město a já se velice ráda dívám na ty staré budovy. To mne velice těší."

K výstavě v olomouckém Muzeu umění byl vydán i česko - francouzský katalog a během jejích příprav vznikl dokumentární film o Terry Haassové. Jeho autorkou je mladá dokumentaristka Olga Špátová:

"To byl zřejmě takový nápad spojit mládí i začátek mé tvůrčí práce s Terry, která šedesát let pracuje. A já jsem z toho měla strašnou radost a hned jsem to přijala. My jsme tam přijeli a Terry byla neuvěřitelně energická a silná. Já jsem spíš měla strach, abych ty dějinné a umělecké události, které ona prožila, do toho filmu dokázala všechny zařadit, aby to mělo hlavu a patu. Je to radost pracovat s člověkem, který pořád tvoří, a pro mne to byla obrovská motivace a inspirace, a proto jsem věděla, že to chci udělat dobře."

Výstava pod názvem Světlo - prostor - čas potrvá v olomouckém Muzeu umění do 14. května.

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | osobnosti