Dominik Hašek: Jak vyhrávat? Já to vím!

Kariéra hokejového brankáře Dominika Haška se už skláněla ke konci. Po vítězství reprezentace před čtyřmi lety na olympiádě v Naganu ho čeští fanoušci vyhlásili za národního hrdinu. Pro mnoho Američanů je společně s prezidentem Havlem nejslavnějším Čechem. Vydělal si miliardy korun, které by jeho rodině vystačily snad na pět set let. Ale ještě v sedmatřiceti, kdy většina jeho vrstevníků vrcholový sport opustila, se v zámoří hnal za slavnou hokejovou trofejí, Stanleyovým pohárem. Díky nesmírné pracovitosti, posedlosti sportem a tvrdohlavosti ho s klubem Detroit Red Wings získal.

Za úspěchy se Dominik Hašek plahočil přes mnohé obtíže. Se svým talentem by rozhodně nevystačil. V průběhu osmdesátých let se vypracoval na brankářskou jedničku v Československu. Později jej kdekdo považoval za elitu v Evropě. Nejtěžší zkouškou se Hašek probil v zámoří, kde od roku 1990 chytal věhlasnou soutěž NHL za mužstva Chicaga, Buffala a naposledy Detroitu. V nejostřejší konkurenci se ze zneuznaného přistěhovalce stal hvězdou také v Severní Americe. Po triumfu ve Stanleyově poháru jej mnozí uznali za nejlepšího brankáře hokejové historie.

Maniak tréninku

Slavní hokejisté klubu Detroit Red Wings při tréninku hřeší na benevolentnost trenérů. Na bruslích se sotva vozí, vybavují se a smějí. Kdežto splavený brankář Hašek, i když by si nikdo netroufl pobízet ho k většímu úsilí, sebou mlátí o led a povzbuzuje spoluhráče, aby na něj pálili puky co nejrychleji. Jako masochista.

"Dominik? To je velmi zvláštní případ," řekl Haškův detroitský kolega Sergej Fjodorov. Když minulý týden Detroitu zbývalo poslední vítězství ke Stanley Cupu, tenhle "zvláštní případ" odmítl nabídku trenéra, aby si užil volné dopoledne. Žádné válení na gauči, Hašek vzorně přijel na rozbruslení. Zůstal věrný své víře v úpornou práci. Ta ho vynesla k penězům, slávě a respektu. Po vyčerpávajících utkáních NHL se zničené mužstvo sotva svalí v šatně na lavičku. Ale Hašek kolikrát ještě odešel do posilovny, kde absolvoval sérii náročných cviků. Teprve potom, když už ostatní hráči odcházeli domů, se šel osprchovat.

"Na olympiádě v Naganu končil dramatické zápasy úplně dehydrovaný, na pokraji kolapsu," vzpomíná tehdejší manažer reprezentace a dlouholetý trenér Stanislav Neveselý. "Mluvil pomalu, lil do sebe vodu. Ale zvedl se a ploužil se mezi desítky novinářů. Věděl, že na něj čekají.

Hry s bráchou

Dominik není jediným známým sportovcem v rodině. Podobnou hravost má v krvi také jeho mladší bratr Martin. Také on se protlačil do reprezentace, ovšem do fotbalové. Nyní působí v rakouském klubu Austria Vídeň. Právě Martin náležel do úzké skupiny lidí, s nimiž Dominik přes moře komunikoval v průběhu posledních dvou měsíců, kdy v Americe vrcholily boje o Stanleyův pohár. Jinak se brankář Detroitu usilovně soustředil na splnění snu. Odmítal rozhovory, nepřijímal návštěvy, neodpovídal na zprávy v elektronické poště.

"Všem se omlouvám," oznamoval přes noviny. Uzavřel se do rodiny s manželkou Alenou, dětmi Míšou a Dominikou. Všichni tři mu chodili na stadion fandit. Bratra Martina rakouský oddíl z fotbalové přípravy neuvolnil, aby mohl sledovat Dominikovy zápasy. Ani se mu nepodařilo dovolat se do slavící šatny hokejistů Detroitu, a tak si na vyprávění z pouti za pohárem musí počkat do léta. Až za ním Dominik přijede do Vídně. Dominik a Martin jsou si velmi podobní, zjevem i povahou, byť mají jen jednoho společného rodiče, maminku. Starší z nich se totiž narodil jako Dominik Kaštánek. Paní Kaštánková se nedlouho po jeho narození rozvedla a vzala si Jana Haška. Po něm nosí příjmení hokejový fenomén.

"Pamatuju si, že jsem si moc přál bráchu, abych s ním mohl hrát fotbal," zmínil se Dominik Hašek v autobiografické knize Chytám svůj život. A opravdu za pár let s Martinem kopali do míče u chaty na Konopáči. Nebo s pingpongovým míčkem a hokejkami pořádali zápasy v obýváku panelákového bytu v Pardubicích. V pokoji dokonce zkoušeli i tenis. Vyrůstali v posedlosti sportem a dodnes ji sdílejí. Přes telefon rozebírají své výsledky, o prázdninách do padnutí bojují ve fotbalových či tenisových utkáních.

"Dominik si jde v létě s kamarády zahrát fotbal, a tak se do hry ponoří, že dělá rozštěpy a skluzy," líčí osobní zážitky komentátor Robert Záruba, autor Haškova životopisu. Vášeň pro hru je jedním z důvodů, proč je brankář tak úspěšný.

Mrzuté začátky, slastné triumfy

Nároční diváci v Detroitu dokážou vřele zbožňovat i surově nenávidět. Poznal to i Hašek. "Tak tohle má být ten perfektní Dominator? On nám má pomoct vyhrát? Búúúú!" Není divu, že takhle reagovali. Favorizovaný tým plný hráčů s luxusními platy začal série zápasů, na jejichž konci je každý rok Stanleyův pohár, nečekanými porážkami. Hašek pustil pár zbytečných i nešťastných gólů. Cítil nesmírný tlak okolí. Jenže v takové chvíli se obyčejně nesloží, naopak se odráží k vítězstvím."Říkal jsem si: Teď ukaž, co umíš." Kapitán mužstva Steve Yzerman před novináři mírnil paniku: "Až skončí sezona, budete všichni říkat: Tenhle Dominik, to je neuvěřitelný brankář! Chytal fantasticky!" Kanadský útočník takhle věřil cizinci z Evropy, který pak skutečně mužstvo dotlačil až k poháru, mezi hokejisty posvátnému. Prorocká slova!

Hašek vstoupil do československé ligy v roce 1981. Tehdy byl v socialistické republice prezidentem Gustáv Husák a Američané podporovali Afghánistán proti sovětské invazi. Je to dávno, že? Stanleyova poháru se dočkal v sedmatřiceti. Odmalička se rozjížděl pomalu. Třeba i v učení. "Vždycky začal špatně," dosvědčila maminka Hašková. "Na gymnázium se dostal až z deváté, nikoli z osmé třídy." A dál. Jako student pedagogické fakulty při praxi učil dějepis na základní škole v Pardubicích. Jenže při první hodině vyložil připravenou látku už za patnáct minut. Zbývalo půl hodiny, neměl o čem mluvit. Tak se musel jít omýt studenou vodou. "Ale podruhé už to protáhl na čtyřicet minut a pak to bylo v klidu," líčila paní Hašková.

Hašek se coby evropská hvězda v NHL smiřoval s pozicí náhradníka. Odolával pokušení utéct domů. Tady se projevila jeho tvrdohlavost, totální zavilost. Naučil se profesionálním návykům, dokázal v Severní Americe vše, co mohl. Posbíral skoro všechny velké trofeje. Rozběhl se proti zdi a vyboural v ní díru pro další evropské gólmany, kteří dlouho nebyli v NHL vítáni. "To je pro něj typické," říká komentátor Robert Záruba. "Nejdřív se rozkoukává, zvyká si, a pak se prosadí!" V Americe s Dominikem Haškem dlouho zametali. On ale kráčel dál. Proto je teď vítěz.

Cesta k úspěchu

1971

Odjakživa brankářem.

Dominik začínal na zamrzlém pardubickém jezírku zvaném Maťák. "Ani mě nenapadlo jít do útoku. Pokaždé jsem dobrovolně zabral místo v brance."

1976

Mladší žák.

Pardubický žákovský tým s přehledem vyhrával. Na ledě byl Dominik často, jemu to však nestačilo. "Hokej jsme hráli o každé přestávce ve třídě. S gumou."

1989

Mistr.

Dominik právě dostal zlatou medaili, "jeho" Pardubice suverénně vyhrály ligu. A za pár týdnů byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství světa ve Švédsku.

1994

Vítězem je: Dáminik Hasek!

První trofej. Českému brankáři se už za jeho zvláštní styl nikdo nesměje. Dostal cenu pro nejlepšího brankáře NHL - Vezinovu trofej. Dominik na slavnostní vyhlašování vzpomíná: "Seděl jsem s Alenou a sledoval sestřih zákroků všech nominovaných. Pak nejvrdší střelec NHL Al MacInnis nervózně rozlepil obálku: Vítězem je... Dáminik Hasek!" 1997

Devět sezon ve městě, kde nebývá hezky.

Buffalo. Město, do kterého se Dominik přestěhoval v roce 1992 a strávil v něm devět sezon, nepatří mezi výstavní americká města. Nebývá ani pěkné počasí - často prší nebo sněží. Zato je to kousek k atraktivním Niagarským vodopádům. Na snímku je kompletní Haškova rodina.

2002

Už mám všechno!

Cesta k vrcholu je u konce. Pár minut po rozhodujícím zápase se rozzářený Dominik objímá s dalším klíčovým hráčem vítězného Detroitu, Brettem Hullem. Za chvíli zvedne nejlepší světový brankář nad hlavu vysněný Stanley Cup.

Dvě medaile pro Dominika.

Když se řekne Nagano, vybaví se většině lidí slova zlato, hokej, Hašek, Jágr... Radost z vítězství na olympiádě byla obrovská. Hokejisty vítaly v pražských ulicích desítky tisíc lidí, na zahradě své vily je přijal i prezident Václav Havel. Dominiku Haškovi pak udělil medili Za zásluhy.

Provázeli Dominika Haška

Marie Hašková

Maminka. Někdejší tenistka ho přivedla na svět a předala mu vlohy pro sport.

Martin Hašek

Brácha. Odmalička mezi sebou soutěžili, podporují se, společně podnikají.

František Musil

Kamarád. Znali se z Pardubic, v NHL se potkávali jako soupeři.

Rich Winter

Agent. Vyjednává klientovi smlouvy, stará se mu o daně.

Vic Carucci

Soused. Sportovní novinář léta bydlel nedaleko Haškových v Buffalu.

Ivan Hlinka

Trenér. Pod ním reprezentace dobyla velké vítězství na olympiádě v Naganu.

Scotty Bowman

Trenér II. Spolu triumfovali ve Stanley Cupu. Bowman podeváté, Hašek poprvé.

KAREL KNAP, IVAN HAMŠÍK, MAGAZÍN DNES

obsah | osobnosti