Vzorem podnikání je dravec z Brna

Dravost a odhodlanost přinesly podnikateli Radimu Jančurovi nejen úspěch v byznysu, ale i uznání jeho kolegů.

Majitel brněnské společnosti Student Agency, která loni vešla ve známost svými konflikty s konkurencí i provokováním státních dopravních molochů, ve středu získal hlavní cenu každoroční soutěže Podnikatel roku 2005. "Na co sáhne, v tom je vynikající," vysvětlil člen soutěžní poroty a vítěz předloňského ročníku Zbyněk Frolík ze společnosti Linet.

Podnikatel roku je vyhlašován již pošesté a letošní rok byl díky 64 přihlášeným rekordní. Vítěze vybírá nezávislá sedmičlenná porota složená z odborníků a vítězů předchozích ročníků soutěže. Letos v ní byli dokonce dva vítězové minulých ročníků obdobné soutěže ze zahraničí - Krzystof Pawlowski z Polska a Sándor Kürti z Maďarska. Jako další oceněné finalisty porotci vybrali Viliama Sivka z EuroAgentur Hotels & Travel, Romana Svitáka z vydavatelství odborné literatury Grada Publishing, Iva Lukačoviče, majitele internetového portálu Seznam. cz, Rostislava Dvořáka, šéfa oděvního družstva Vývoj, a Radima Králíka, šéfa společnosti Grapo zabývající se reklamou a výrobou strojů na reklamní tisk, jenž byl vyhlášen technologickým podnikatelem roku. V kategorii Začínající podnikatel roku, v níž soutěžili ti, kdo jsou v byznysu méně než pět let, zvítězil teprve devatenáctiletý Jan Řežáb, jehož firma Redboss vyvíjí aplikace v oblasti zábavy pro mobilní telefony. "Rozhodování poroty nebylo jednoduché. Ale nakonec jsme se jednohlasně shodli jak na finalistech, tak na celkovém vítězi," řekl předseda poroty soutěže a vítěz loňského ročníku Miroslav Řihák z firmy Anect. Soutěž si klade za cíl upozornit na výjimečné osobnosti mezi podnikateli a oceněním zvýšit jejich prestiž. "Vyzdvihujeme nejlepší sportovce nebo umělce, tak proč ne i podnikatele?" vysvětlil na středečním slavnostním předávání cen na pražském Žofíně Kroonen.

"V České republice si lidé stále ještě pletou slova podnikatel a podnikavec. A tahle soutěž může pomoci ke zvýšení prestiže, kterou by podnikání mělo mít," dodal člen poroty a vítěz předloňského ročníku Zbyněk Frolík ze společnosti Linet.

Ze statistiky soutěže vyplývá, že průměrný přihlášený podnikatel je muž ve věku 44 let, který je dvoutřetinovým vlastníkem firmy sídlící v Praze, má obrat 207 milionů korun, 102 zaměstnanců a působí na trhu dvanáct let. Jančura postupuje do celosvětového finále soutěže v Monte Carlu, kde bude zastupovat Česko. Finále, na něž se sjíždějí podnikatelé z několika desítek zemí světa, se koná pravidelně v květnu v Monte Carlu.

Celkový vítěz:

Radim Jančura (Student Agency)

Finalisté:

Viliam Sivek (EuroAgentur Hotels & Travel), Rostislav Dvořák (oděvní družstvo Vývoj), Roman Sviták (Grada Publishing), Radim Králík (Grapo), Ivo Lukačovič (Seznam.cz)

Technologický podnikatel roku:

Radim Králík (Grapo)

Začínající podnikatel roku:

Jan Řežáb (Redboss)

Minulí vítězové:

Kateřina Forstingerová (2000), Zdeněk Jandejsek, Kvido Štěpánek, Zbyněk Frolík, Miroslav Řihák (2004)

MAREK BIČÍK

obsah | osobnosti