Blanka Matragi zaháněla únavu tancem

Blance Matragi, světově proslulé módní návrhářce žijící v Libanonu, spadl kámen ze srdce. Podstatnou část oslav pětadvacátého výročí své tvorby, kterou si připomíná v rodné zemi, má úspěšně za sebou. Částečně z ní spadla také únava, kterou pociťovala po celou dobu příprav přehlídky a následné výstavy její retrospektivní i současné tvorby.

Oslavy začaly zkraje uplynulého víkendu, kdy v pražském Obecním domě proběhly dvě velkolepé módní přehlídky, na nichž představila Matragi novou kolekci šatů. Šestadvacet modelek, mezi nimiž byla například Diana Kobzanová nebo Kateřina Stočesová, na sebe obléklo celkem dvaapadesát ručně vyšívaných či malovaných originálních modelů. Třiapadesátiletá designérka je dokončovala v době válečného konfliktu s Izraelem. "Chtěla jsem jich přivézt šedesát, osm se nestihlo. Vlastně deset. Dva modely jsou od mé stážistky, studentky uměleckoprůmyslové školy, která se u mne učila dva semestry. Znovuotevření konfliktu nás zbrzdilo, bylo to hodně nepříjemné. Nepřišla polovina mých švadlenek, vyšívaček a technických služeb. Nicméně bylo milé, že mi konkurenční salony půjčily vyšívačky a švadlenky. Věděly, že chystám velkou akci a přišly mi na pomoc," vzpomíná Matragi.

Kvůli válce v Libanonu měla i tak trochu výčitky. "Říkala jsem si, jak můžu odjet oslavovat, když je válka? Český národ se mnou ale hodně soucítil, chodilo mi mailem mnoho vzkazů a pozdravů, což může potvrdit můj manžel Makram. Já totiž počítač otevírat neumím, tak mi to všechno tiskl," dodává Matragi. Výtěžek z přehlídky věnuje na válkou zničené země a charitativní sbírku, kterou se u nás rozhodla hned po svém příjezdu vyhlásit, na obnovu tamních škol a nemocnic. Od soboty probíhá až do 15. října v Obecním domě výstava, kterou Blanka Matragi osobně zahájila. Považuje ji za určitou bilanci své letité tvorby. Součástí expozice jsou také prodejní barevné motýlí skleněné plastiky. Motivy motýlů totiž použila na jedné ze svých kolekcí.

Ajaká by to byla oslava bez večírku? Blanka Matragi ho pro nejbližší přátele uspořádala v pražském klubu Bugsy's a únavu zaháněla divokým tancem. "Kdybych si sedla, usnula bych, proto musím pořád tančit. Poslední dny jsem téměř nespala a nejedla," hájila se Matragi, která vydržela tančit i tři hodiny v kuse a nenechala sedět jediného muže, ba ani jedinou ženu. Klub opouštěla neochotně dvě hodiny po půlnoci. Na podporu Libanonu ještě vyhlásila improvizovanou dražbu pravého šampaňského. Stálo dva tisíce a prvním, kdo si ho koupil, byl bývalý manžel Kateřiny Brožové Zdeněk Toman. Dobře se tu bavila i její kamarádka Jaroslava Kretschmerová.

Blanka Matragi se narodila jako Blanka Kyselová 20. 2. 1953 ve Světlé nad Sázavou. Svůj umělecký talent zdědila po tatínkovi, který byl uměleckým sklářem. Nejdříve se vydala v jeho stopách. Vyučila se brusičkou skla a studovala střední průmyslovou školu sklářskou. Potom přišlo na řadu oděvní výtvarnictví na Vysoké škole umělecko průmyslové v Praze. Během studií se seznámila s Makramem Matragim a po svatbě s ním odjela do exotického Libanonu. Tam začala pracovat v soukromém módním salónu. S pokračující válkou ale byli majitelé nuceni salón zavřít.

U Blanky si jako poslední práci objednali svatební šaty pro jejich dceru. Šaty byly tak krásné, že když je uviděla dcera ministra, chtěla mít něco podobného. Její šaty, které pro ni Blanka Matragi ušila se zase zalíbily dcerám a manželkám diplomatů a nakonec i arabským princeznám. Blanka Matragi si na hlavní Bejrůtské třídě Hamra otevřela módní salón Blanka Haute Couture. Jejími klienty jsou dnes ženy z královských rodin, vysoce postavené ženy v Americe i Evropě a manželky bohatých podnikatelů. Navrhuje především toalety, svatební a zásnubní šaty. Je jednou z mála návrhářek, která se při realizaci svých modelů nemusí ohlížet na to, kolik budou šaty stát. Podstatná je pro ni invence, profesionalita a dokonalé řemeslné zpracování šatů, z nichž každý kus je originál. Šije z nejdražších materiálů, vyšívá zlatými nitěmi. Na jednom modelu pracuje deset lidí více než týden. Šije jen pro ženy. Jediní muži, kteří se mohou pochlubit jejími modely jsou členové policejního sboru v Abú Zabí, kterým navrhla uniformy. Už před svým odchodem na Blízký východ navrhovala Blanka Matragi kostýmy pro televizní inscenace a oblékala naše hvězdy populární hudby. Nezapomněla ani na svoji původní profesi. Navrhla a realizovala kolekci skla a skleněné bižuterie. V Praze uspořádala již několik módních přehlídek a jedny z jejich šatů lze zhlédnout i v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

V roce 1976 získala 1. místo v celostátní soutěži Módní tvůrce. V roce 2003 dostala od Českého senátu a Ministerstva zahraničních věcí titul Významná česká žena ve světě.

(r), (jež), MF DNES, WWW.BLANKA.COM

obsah | osobnosti