Ľuboš Micheľ - nejlepší Slovák v rozhodcovském dřese

Narodil se 16. 5. 1968 ve Stropkově. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Prešove, obor tělesná výchova a společenské vědy. K rozhodování se dostal díky zranění. Když mu bylo 18 let, podvrknul si koleno a roztrhl křížné vazy. Velmi se rozhodoval mezi trénováním a rozhodováním, neboť chtěl nadále hrát fotbal. Nakonec si zvolil rozhodování, čehož dnes určitě nelituje.

Začátky však nebyly jednoduché. V roce 1993 postoupil do první ligy. Právě tehdy došlo k rozdělení republiky a bylo potřeba nahlásit pět nových jmen na mezinárodní listinu FIFA. Čtyři adepti byli. U pátého se požadovalo, aby byl mladý, ovládal cizí jazyky a zkrátka byl perspektivní. Tak se naskytla pro Ľuboše Micheľa veliká šance. Zanedlouho přišly první rozhodcovské úspěchy. Rozhodoval na Mistrovství Evropy "21", V Belgii 1995 na ME "16", v Egyptě 1997 na MS "17", v Rumunsku na ME "21" atd. Úspěch si může připsat i za MS 2002, kde rozhodoval zápas Paraguaj - JAR a EURO 2004. O rok později rozhodoval v Seville finále Poháru UEFA Celtic Glasgow - FC Porto.

Podle Mezinárodní federace pro fotbalovou historii a statistiku (IFFHS) se stal tento rozhodčí třetím nejlepším rozhodčím na světě roku 2005. Nedávno rovněž obsadil i pátou příčku v žebříčku magazínu World Soccer.

V současnosti žije se svojí ženou a rodinou v Nitře.Ve svém volném čase si tento rozhodčí udržuje kondičku tím, že jezdí na kole, běhá a hraje tenis.

SPRACOVALA PETRA BARTOŠKOVÁ

obsah | osobnosti