Železná lady

Ziskom majstrovského titulu a konfliktom so svojou manažérkou sa v minulej sezóne zviditeľnili hokejisti Žiliny. Anna Tomkowa, jediná žena na čele extraligového klubu na Slovensku, však spor zvládla a jej pozícia je vraj neotrasiteľná.

Približne pred pol rokom sa na prilbách, striedačke a dverách do kabíny hokejistov MsHK Žilina objavil zvláštny symbol, pre nezasvätených možno nezrozumiteľný. Prečiarknuté písmená A. T. v červenom kruhu však hovorili jasnou rečou. Manažérka Anna Tomkowa je nežiaduca osoba. "Vyjadrujeme tým len svoj názor," tvrdili hráči. Spor, ktorého príčinou boli nevyplatené prémie, však nezostal bublať iba za múrmi staručkého žilinského zimného štadióna. Zakrátko o ňom vedelo celé Slovensko. A keď neskôr hokejisti spod Dubňa dvíhali nad hlavu pohár pre najlepší slovenský tím, mnohí čakali, že vybojujú ešte jedno víťazstvo. Nestalo sa. Kontroverzne vnímaná manažérka na svojom mieste zostala.

Cesta k hokeju

"Za posledné roky som sa tu narobila ako otrok a nemyslím si, že by som to všetko teraz mala nechať tak," tvrdí Anna Tomkowa. Do riadiacich orgánov žilinského hokejového klubu sa dostala v roku 1999. Najskôr sedela v dozornej rade. "Pracovala som na majetkovoprávnom oddelení mesta, ktoré v tom čase zakladalo akciovú spoločnosť Mestský hokejový klub. Keďže som poznala problematiku preberania a zúčtovávania majetku, odporučil ma môj šéf do dozornej rady," spomína. V nej pôsobila vyštudovaná strojárska inžinierka štyri roky a čakala ju ďalšia zmena. "V dozornej rade som veľmi často a kriticky poukazovala na problémy, ktoré mal neustále klub najmä z ekonomického hľadiska. Prax a čas ukázali, že som mala pravdu, a tak som sa dostala do tejto pozície," dodáva Anna Tomkowa. Priznáva však, že to pre ňu nebolo jednoduché a ponuku na funkciu hokejovej manažérky dlho zvažovala. Predsa len, žena na čele extraligového klubu, to predtým na Slovensku nebolo. Napokon ju prijala. "Chcela som najmä zastrešiť klub z toho mimošportového hľadiska. Nemohla som sa zmieriť s tým, že žije stále na dlh. Po športovej stránke sa mi zase nepáčilo, že sa držíme v dolnej polovici tabuľky. Mojou víziou bolo, aby sa Žilina dostala minimálne medzi širšiu elitu. No a v neposlednom rade som chcela zmeniť aj podmienky, v akých mužstvo trénovalo a pôsobilo," vymenúva Anna Tomkowa svoje pôvodné plány. Netají sa ani tým, že motiváciou pre ňu boli aj žilinskí futbalisti, ktorí sa z dlhoročného sivého priemeru vypracovali medzi slovenskú špičku. Ako vraví, svojim plánom podriadila všetko. "Venovala som tomuto klubu nejaký ten piatok bez pracovného času, bez ohľadu na svoj voľný čas. Stálo to však za to. Ekonomicky sme sa vyškriabali nahor a získali sme aj majstrovský titul," hovorí žena, ktorá si napokon vyslúžila prívlastok železná lady. "Uvedomujem si, že som náročná a kritická, ale s takýmto prirovnaním nemôžem súhlasiť," dodáva.

Titul je aj moja zásluha!

Práve najúspešnejšia sezóna v histórii klubu však pre Annu Tomkowú znamenala aj najväčšie problémy, najmä toľko medializovaný spor medzi ňou a mužstvom. Keď MsHK Žilina skončil po základnej časti súťaže na šiestom mieste, pozastavila manažérka hráčom prémie. "Pred sezónou sme stanovili cieľ, ktorým bolo umiestnenie v prvej trojke. Vytvorili sme na to všetky podmienky, aj káder, aj rozpočet. Mužstvo však tento cieľ nesplnilo," argumentuje Anna Tomkowa. Napriek tomu, že sa po zadržaní prémií dostala do nemilosti hráčov, je stále presvedčená, že to bol z jej strany správny krok. "Chcela som dosiahnuť, aby sa mužstvo udržalo na tých vrchných priečkach," hovorí a netají sa tým, že reakcia hráčov, ktorí nastupovali na zápasy s prečiarknutými iniciálkami A. T., ju urazila. "Dovtedy som hráčom šla maximálne poruke, vybavovala som všetky možné veci a oni sa zachovali, tak ako sa zachovali. To nemôžem prepáčiť. Viem, že hlavná iniciatíva išla od jedného hráča a v hre bola funkcia, ktorú zastávam. Nehovorím, že chcel tú stoličku pre seba alebo pre niekoho iného, ale doteraz som presvedčená, že práve to bol hlavný dôvod," tvrdí Anna Tomkowa, ktorá napriek všetkému verí, že naštrbené vzťahy sa časom urovnajú. "Ja som ústretový krok urobila. Je ním to, že som stále tu, a otvorene hovorím, že je to z mojej strany veľmi ústretový krok, pretože som sa veľmi často pristihla pri myšlienke, že buchnem dverami a už tu nebudem," dodáva. Práve pre túto kauzu mali oslavy historicky prvého žilinského majstrovského titulu pre Annu Tomkowú trpkú príchuť. "Zúčastnila som sa iba na oficiálnej mestskej oslave na radnici, na námestí som nebola. Z titulu sa napriek všetkému, čo bolo, veľmi teším, a ak si niekto myslí, že ho Žilina nezískala aj mojou zásluhou, tak sa nad tým môžem iba usmievať," hovorí Anna Tomkowa.

Pod ochranou Jána Slotu?

Vo chvíľach, ktoré sama označuje za jedny zo svojich najťažších, pri nej vraj veľa ľudí nestálo. Spoľahnúť sa mohla iba na podporu svojich najbližších. "Manžel, ktorý sa dovtedy o hokej prakticky nezaujímal, začal dokonca chodiť na zápasy," hovorí už s úsmevom Anna Tomkowa. A ešte na jedného človeka sa vraj mohla spoľahnúť. Na prezidenta MsHK Žilina a primátora mesta Jána Slotu. Práve zo skutočnosti, že z manažérskej stoličky nezhodili Annu Tomkowú protesty hráčov, ktorých navyše podporovali aj fanúšikovia, mnohí usudzujú, že nad ňou drží ochrannú ruku. V čase, keď bola terčom najostrejšej kritiky, sa jej verejne zastal aj v médiách. "To čo sa o nej píše, sú skreslené informácie. Sú to žvásty a polopravdy. Pani Tomkowa si svoju prácu robí dobre a tým sa to pre mňa končí," vyhlásil Ján Slota. V Žiline sa však povráva, že primátor a prezident klubu sa Anny Tomkowej ani nemôže zbaviť, pretože naňho veľa vie. Kritickým by preňho vraj mohlo byť jej dlhoročné pôsobenie na majetkovoprávnom oddelení mestského úradu. "Je to smiešne. Pán Slota bol môj šéf a aj teraz je môj šéf, to je pravda, ale on dobre vie, že nie som typ človeka, ktorý by niečo využíval alebo zneužíval. A či niečo viem, alebo neviem? Pozrite sa, každý, kto robí nejakú robotu, o nej veľa vie, ale to, čo mi tu opisujete, dokáže vymyslieť len človek, ktorý sa pohybuje v nejakom svete intríg," hovorí Anna Tomkowa, ktorá v súvislosti so svojím pôsobením v hokeji odmieta používať slovo kariéra. "Je to normálny pracovný život. Chcem pre hokej ešte niečo spraviť, ale nebudem to robiť za každú cenu. Nechcem pri ňom ani zostarnúť a viem si predstaviť svoje pôsobenie aj v inom odvetví," dodáva železná lady žilinského hokeja, ktorá by si podľa vlastných slov vedela predstaviť svoju budúcnosť aj ako módna návrhárka!

ANDREJ ŠIMONČIČ, ŽIVOT

obsah | osobnosti