Judy Topinková chce být guvernérkou státu Illinois

Své československé kořeny Judy Baarová Topinková nezapře. Mluví plynně česky, s oblibou hraje na tahací harmoniku a ráda tančí polku.

Současná ministryně financí státu Illinois má však také velké politické ambice. V dnešních amerických volbách totiž kandiduje za Republikánskou stranu na post guvernéra svého státu. Předvolební průzkumy jí dávají střídavé šance.

Ještě letos na jaře vedla nad svým protivníkem Rodem Blagojevichem, jehož předkové pocházejí pro změnu ze Slovinska. Nyní na něj ztrácí čtyři procenta, některé průzkumy ale mluví i o ztrátě šestnácti procent. Topinková se narodila v roce 1944 jako vnučka českých a slovenských imigrantů na předměstí Chicaga.

Do politiky vstoupila v téměř čtyřiceti letech a ministryní financí státu Illinois byla zvolena již třikrát po sobě. "Nejsem přehnaně ctižádostivá. Chci jen být guvernérkou a dělat dobře svou práci," uvedla nedávno.

Pro rodiny imigrantů ve Spojených státech byl vždy charakteristický spořivý způsob života a Topinková si tuto vlastnost uchovala. Jak sama přiznává, ráda využívá slev v obchodních domech, a pokud jde o šetření, to samé platí i v případě veřejných financí.

Demokratovi Blagojevichovi například vždy vytýkala, že občanům slibuje zdokonalení určitých služeb - například lepší zdravotní péči, ale už se nezabývá tím, z čeho to stát zaplatí. Své příznivce si Topinková získala zejména otevřeností. Jak ale píší americká média, její upřímnost často hraničí s prostořekostí.

Blagojeviche nedávno několikrát obvinila z toho, že je "vychytralý jak liška", a své protivníky se nebála označit doslova za pitomce. "Jde o Roda Blagojeviche a o mě. Když souhlasíte s tím, co Rod dělá, dobře, ale já si myslím, že většina lidí je z toho znechucená," citoval ji americký list The Southern Illinoisan.

Mnohdy jsou ale její výroky dost ukvapené, což demokratický protikandidát využívá ve svůj prospěch. Například nedávno se do ní pustil za to, že při obhajování práva na nošení střelných zbraní uvedla, že i válečky na těsto mohou být pro lidi stejně nebezpečné.

TEREZA ŠUPOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | osobnosti