Katarína Vadovičová-Tanara: "Človek s pevnou vôľou dokáže čokoľvek"

Slováci vo svete. Odchádzali z vlasti po mnohé roky, desaťročia, stáročia. Vytvorili prekvitajúce komunity so svojskou kultúrou, sú obohatením nielen slovenskej kultúry, ale sú i neodmysliteľnou súčasťou svojich domovských krajín. Slovenské zahraničie je mnohovrstevné a v širokom krajanskom diapazóne žijú Slováci po mnohé generácie. Mladí Slováci však odchádzajú do sveta i dnes a nachádzajú v ňom uplatnenie. Kto by na Slovensku nepoznal úspešných hokejistov NHL Žigmunda Pálfyho, Paľa Demitru a iných, ktorí vo svete, keď už vzdialenosti neznamenajú veľa, dôstojne prezentujú slovenský šport, ale i samých seba. Vo svete však máme úspešných športovcov i v iných oblastiach športu. Patrí k nim i Katarína Vadovičová-Tanara, majsterka sveta v karate z roku 1998, ktorá v súčasnosti žije v Quebecku, Kanada.

Mladej šarmantnej Slovenky sme sa pri návšteve Domu zahraničných Slovákov spýtali na jej športovú kariéru, rodinu, sny a túžby.

Narodila sa 6. mája 1977 v Bratislave, teda je v znamení Býka.

Najvýznamnejšie športové úspechy: ROK 1995:

Majstrovstvá Európy, Bratislava - 6. miesto
Svetový pohár juniorský, Miškolc - 2. miesto

Najlepšia juniorská reprezentantka Slovenskej republiky 1997:

Majstrovstvá Európy, Sofia - 5 miesto
Majstrovstvá sveta, Arezzo - 3. miesto

1998:

Majstrovstvá Európy, Bratislava - 1. miesto
Majstrovstvá sveta, Toronto - 1. miesto

1998/99:

Quebecká selekcia, Quebeck - 1. miesto
majstrovstvá Kanady, Vancouver - 2. miesto

1999/2000:

Quebecká selekcia, Quebeck - dvakrát 1. miesto
Majstrovstvá Quebecku, Quebeck - 1. miesto
majstrovstvá Kanady, Vancouver - 3. miesto

2000/2001:

Quebecká selekcia - trikrát 1. miesto
Majstrovstvá Quebecku, Quebeck - 1. miesto

Športový vzor: Nemá konkrétnu osobu, len predstavu o určitom ideálnom charaktere športovca.

Životné krédo: "Človek dokáže čokoľvek, ak naozaj chce a má pevnú vôlu."

Ste mimoriadne úspešná mladá žena. Dosahujete vynikajúce úspechy v športe, žijete v šťastnej rodine, vychovávate dcéru. Aké bolo vaše detstvo?

Odmalička som bola veľmi živým dieťaťom, a preto ma celá rodina viedla k športu. Šport mal v našej rodine vždy pevné miesto, môj otec bol majstrom republiky v plávaní - prsia a venoval sa päťboju. Niet sa čo diviť, že keď ma už ako päťročnú priviedla sestra Andrejka, ktorá sa venovala športovej gymnastike, na tréning džudistov, šport sa stal náplňou môjho života. Moje skutočné športové začiatky spadajú do roku 1984, keď ma ako sedemročnú zaviedla moja mamička do TJ Slávia STU v Bratislave a začala som sa venovať karate.

Celé moje detstvo a štúdium poznamenalo karate, mimoriadne zaujímavý šport, ktorým sa človek môže sebazdokonaľovať po celý život. Šport ma pomaly pohltil a venovala som mu všetku svoju energiu a čas. Bolo mi veľmi ľúto, keď moje priateľky začali chodiť na diskotéky a ja som nemohla, pretože som musela ísť na tréningy, sústredenia atď... Karate som obetovala i moje vysokoškolské štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Keď som odchádzala do Kanady na majstrovstvá sveta, prerušila som štúdium. Myslela som si, že len na pol roka a keď sa vrátim, štúdium ukončím. Nestalo sa. Svet bieleho kimona mi učaroval navždy.

Neľutujete?

Nie. Karate mi otvorilo svet, pri ňom si našla manžela, prácu v klube DOJO K TERREBONNE. Je trenérom v našom klube, kde máme priemerne 150 aktívnych cvičencov a ja v ňom pracujem ako asistentka.

Najväčšia radosť?

Vo februári roku 2000 sa nám s Jarkom narodila dcéra Anička. Môj život sa točí stále okolo nej, manžela a ... karate. Niet pre ženu väčšieho šťastia, ak dokáže skĺbiť prácu, záujmy, dieťa a manželstvo do jednej pevnej podstaty.

Opory, ľudský vzor?

Moja mamička, môj manžel a sestra. Tvoria môj pomyselný životný, ale i veľmi reálny kruh, v ktorom vždy nachádzam nielen podporu a oporu, ale i plné pochopenie pre svoju sebarealizáciu. Sú zdrojom mojich životných istôt. Manžel je stále so mnou, matka so sestrou sú vzdialené tisíce kilometrov, ale viem, že na mňa myslia a i z tej diaľky cítim ich starostlivosť a stály záujem o mňa a moju rodinu. To sú nezaplatiteľné hodnoty.

Čo vás najviac teší?

Chvíle strávené s rodinou, moja krásna dcéra, podpora manžela, listy a telefonáty mojej mamičky, ale i balíčky od nej, do ktorých mi vždy pribalí kus Slovenska v podobe knihy, modranskej keramiky, či šúpolienky.

Slovensko, ako si ho sprítomňujete v Kanade?

Slovensko je v mojom živote stále prítomné. V rodine hovoríme po slovensky, náš byt je plný slovenských umeleckých predmetov, varíme slovenské jedlá, stretávame sa so Slovákmi, ktorí žijú v našom okolí, spievame po slovensky a po slovensky snívame. Kanada mi dala mnohoraké možnosti športovej sebarealizácie, ale Slovensko mám vo svojom srdci.

K nezabudnuteľnej chvíli môjho života patrí víťazstvo na majstrovstvách v Kanade, keď usporiadatelia nemali pripravenú slovenskú hymnu pre víťaza. Zrazu sa ozval z hľadiska spev krajanov, ktorí ju zaspievali. Kto čosi podobné nezažil, nevie pochopiť, ako sa cíti človek ďaleko od domova, keď počuje tóny a slová, ktoré mu sprítomňujú vlasť. Nie sú potrebné vznešené frázy, dlhé prejavy, stačí pár velebných tónov a vy cítite vôňu domova, náruč matky a všetku krásu kútika sveta, ktorý nazývate vlasťou.

Súčasná mladá slovenská generácia má otvorené dvere do sveta, netreba sa báť do nich vstúpiť, ale nemôžete do sveta prichádzať s prázdnymi rukami. Musíme veľkému svetu ukázať, že i príslušník málopočetného národa v strede Európy je schopný ponúknuť hodnoty. Hodnoty platné všeľudsky, a je vlastne jedno, či na poli vedy, kultúry alebo športu. Máme šance stáť na víťazných stupienkoch, ale musíme sa o to pričiniť vlastnými silami. To je výzva 21. storočia. Ak ju neprijmeme, zbytočne budeme žalostiť, že nás svet neuznáva.

Vaše plány?

Chcem byť čo najlepšou matkou, manželkou i karatistkou. Chcem vyhrať v máji PANAM (Panamsko-americké majstrovstvá), v júni Majstrovstvá Kanady a kvalifikovať sa na Majstrovstvá sveta, ktoré budú v Španielsku v októbri tohto roku. Nuž a o dva roky, v roku 2004, chcem vyhrať majstrovstvá sveta. Prajeme vám, aby sa vaše smelé plány splnili a veríme, že vždy, nech vás už športová dráha dovedie kdekoľvek, ponesiete v srdci kus domoviny.

MÁRIA KATARÍNA HRKĽOVÁ,SLOVENSKÉ ZAHRANIČIE

obsah | osobnosti